Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač najavio je danas da bi do kraja godine na području Prijedora trebalo da bude instalisano oko 65 kamera u okviru projekta uspostavljanja video nadzora u lokalnim zajednicama koji MUP provodi unazad nekoliko godina.

On je naveo da je do sada video nadzor uspostavljen ili je u završnoj fazi u 53 lokalne zajednice, a da je u planu da u Prijedoru bude stotinu kamera u ovoj prvoj fazi.

“Svakako ćemo u narednim godinama raditi na proširenju video nadzora, jer nam se pokazalo kao veoma dobra stvar u svim našim gradovima gdje dolazi do smanjenja krivičnih djela, do prevencije izvršenja krivičnih djela i pomoći polciji u samoj istrazi ako se već desi neko krivično djelo”, rekao je Lukač novinarima u Prijedoru gdje se danas sastao sa rukovodstvom Gradske i Policijske uprave /PU/.

On je izrazio zadovoljstvo što je gradonačelnik sa saradncima dao veoma visoke ocjene o dobroj saradnji administracije grada i PU Prijedor.

“Veoma je bitno da saradnja bude u koordinaciji što se tiče same bezbjednosti građana. Na kraju krajeva, svi smo mi servis građana i građani znaju da u toj koordinaciji mogu da se obrate i jednima i drugima i da će njihovi problemi biti riješeni”, zaključio je Lukač.

On je naveo da je u radnoj posjeti PU Prijedor konstatovano da je stanje bezbjednosti na zadovoljavajućem nivou, a da je u prethodnom periodu bilo nekoliko krivičnih djela koja su opterećivala ovu lokalnu zajednicu, kao što je ubistvo načelnika krim policije Radenka Bašića.

“To smo rasvijetlili i dalje radimo po tome da u potpunosti rasvijetlimo ulogu bilo koga ko je imao bilo šta sa tim gnusnim i brutalnim ubistvom, tako da se određene stvari i dalje vode što se tiče same istrage u vezi tog slučaja”, istakao je Lukač.

On je dodao da je još jedan slučaj, u pitanju je čedomorstvo, izazvao uznemirenost i zabrinutost građana, a da su sva druga dešavanja, može se reći, na zadovoljavajućem nivou jer se ne dešavaju razbojništva, razbojničke krađe, teške krađe i krađe vozila odnosno dešavaju se u normalnim okvirima i policija dobro radi svoj dio posla.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor pohvalio je odličnu saradnju i dobru komunikaciju sa PU Prijedor i načelnikom Sretojom Vujanovićem, rekavši da je na najvišem mogućem nivou.

“Tema jeste i videonadzor. Žao mi je što godinama unazad nije se posvetilo više pažnje toj problematici. Smatram, iskreno, da bismo mnogo krivičnih djela brže i lakše riješili”, poručio je Javor.

On je podsjetio da je 2019. godine zaključen i potpisan sporazum sa MUP-om o video nadzoru, da je u maju ove godine napravljen aneks tog sporazuma i da je grad ovo shvatio ozbiljno.

“Raspisali smo tri tendera koji su završeni, a odnose se na nabavku tehničke opreme, na telekomunikacije i, naravno, na pripremne radove. Grad Prijedor je samo u ovoj godini izdvojio 125.000 KM, a Vlada Republike Srpske 100.000 KM”, naglasio je Javor.

On je najavio da za narednu godinu grad Prijedor planira izdvojiti 100.000 KM, a krajem 2023-24.godine i dodatna sredstva za te svrhe.

prijedorgrad.org