srna-sjecanje na dr mladena stojanovica (1)Prijedorski SUBNOR organizovao je danas istorijski čas i polaganje vijenaca na spomenik narodnom heroju, doktoru Mladenu Stojanoviću povodom 119 godina od rođenja i 73 godine od pogibije legendarnog partizanskog komandanta.

Predsjednik prijedorskog SUBNOR-a Veljko Rodić rekao je da je organizator ustanka na Kozari iz svog rodnog Prijedora otišao u legendu i da je Mladen svojim djelom zaslužio da ga spominju godinama, decenijama i vijekovima.

“Zaslužio je da se njegovo ime izgovara sa najvećim pijetetom i posebnom pažnjom”, naglasio je Rodić.

Mladenovi posmrtni ostaci preneseni su na Partizansko groblje u Prijedoru 1961. godine iz Jošavke gdje je tragično stradao nakon teškog ranjavanja iz zasjede. Za narodnog heroja proglašen je 7. avgusta 1942. godine.

Vijence su na spomenik doktoru Mladenu Stojanoviću položile brojne delegacije.

Delegacija prijedorskog SUBNOR-a položila je vijenac i na centralno spomen-obilježje poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata “Za krst časni” koje se nalazi preko puta spomenika od bronze koji je djelo Mladenovog brata, vajara svjetskog glasa, akademika Sretena Stojanovića.

srna-sjecanje na dr mladena stojanovica (2)U prigodnom programu učestvovali su učenici osnovnih škola “Mladen Stojanović” iz LJubije i “Desanka Maksimović” iz Prijedora.

Današnjim pomenom počelo je obilježavanje Dana Mladena Stojanovića koje se nastavlja koncertom kulturno-umjetničkih društava koja nose njegovo ime u subotu, 4. aprila, u Pozorištu Prijedor od 19.00 časova.

SRNA