Početkom školske godine pojačavaju se aktivnosti na poboljšanju bezbjednosti djece u saobraćaju. Jedan od njih je i tehnička provjera ispravnosti autobusa kojima se prevoze đaci.

U “Autotransportu” kažu da svoje autobuse redovno kontrolišu. Ukoliko utvrede nedostatak, odmah ga i otklanjaju u svojoj radioni. Poslovođa u radioni “Autotransporta”, Stanko Jokić priča da je otežavajuća okolnost u opravci autobusa duže čekanje dijelova za novije autobuse.

“Za sva vozila je normalno da se kvare, mi to dovodimo do 99 odsto u ispravno stanje, imamo dobru radionu, imamo jako dobre i kvalitetne majstore koji te poslove sve odrađuju jako dobrO”, kaže Jokić.

Izvršni direktor za saobraćaj u „Autotransportu“ Bojan Novak ističe da je najbitnije da su ispravni upravljački sistem, sistem za kočenje i pneumatici.

U Udruženju autobuskih prevoznika Prijedora koje od 11 okuplja njih sedam poručuju da nisu zadovoljni stanjem oko 70 odsto svojih vozila. Predsjednik ovog Udruženja, Zoran Grbić, kaže da je razlog starija godina proizvodnje autobusa.

“Na nivou godine imamo tromjesečne, šestomjesečne i redovne tehničke preglede uz registraciju vozila i još imamo pri početku školske godine vanredni pregled, policija ukoliko uvidi neki nedostatak šalje nas na vanredne tehničke pregled”, poručuje Grbić.

Poboljšati bezbjednost najmlađih u saobraćaju, cilj je i Savjeta za bezbjednost grada Prijedora. Predsjednik ovog Savjeta, Žarko Kovačević, podsjeća da je on i osnovan da djeluje preventivno i savjetodavno.

“Pošto se ovdje radi o posebnoj kategoriji putnika, o đacima, mi ćemo naravno uputiti jedan apel i dopis svim ljudima koji se bave prevozom da posebnu pažnju obrate na ispravnost svojih vozila, a i da se posebna pažnja obrati na ono ko ih prevozi”, ističe Kovačević.

Provjera tehničke ispravnosti autobusa kojim se prevoze đaci biće i ove godine jedna od preventivnih aktivnosti u okviru republičke akcije “Zaštitimo djecu u saobraćaju” koju će Policijska uprava Prijedor da provodi od danas do 23. septembra.

kozarski.com