Malo je bilo maltretiranje građana i privrednika Prijedorske regije ili bolje reći nedovoljan udar na turističku privredu regije asfaltiranjem puta Banjaluka-Prijedor u jeku turističke sezone, na plus 40 stepeni.

Aktuelna vlast nastoji po svaku cijenu da uništi bilo kakvu privrednu aktivnost pa i ono malo turističke privrede i izvozno orijentisanih privrednika Prijedorske regije, zbog zatvaranja graničnog prelaza Jasenovac, zbog asfaltiranja puta Draksenić- Donja Gradina-Jasenovac.

Zamislite “genijalnih poteza Vlade Republike Srpske” u pomoći posrnuloj privredi u jeku divljanja cijena goriva i turističke sezone, zatvaraju žilu kucavicu za izvozno orijentisane privrednike i turističku privredu Prijedorske regije. I to zbog asfaltiranja puta, što bi naš narod rekao, skuplja pita od tepsuje.

Trebala bi Vlada da zna da od 15. jula u većem dijelu EU nastupaju kolektivni odmori a da naša dijaspora uglavnom u tom periodu najviše dolazi u Srpsku i to preko graničnog prelaza Jasenovac, možemo pretpostaviti kakav je to udar na onu slabu turističku privredu Prijedorske regije, a i maltretiranja naših zemljaka koji će sada da bi ušli u Republiku Srpsku duplo duže čekati na graničnim prelazima.

Ako se uzmu u obzir enormno visoke cijene goriva i izvozno orijentisanu privredu Prijedorske regije koja će ovim potezom Vlade imati duple troškove prevoza robe jer se moraju vraćati na granični prelaz u Gradišci a to je oko 100 km duže, bez ikakve potrebe prevoza prema EU će biti još skuplji tako da će privrednici zbog troškova prevoza u čist gubitak s velikom neizvjesnošću za svoju budućnost.

A na sve to da dodamo da je Vlada RS bila upoznata, na nedavno održanom sastanku, Privrednog savjeta Grada Prijedora gdje se razgovaralo o Strategiji razvoja Grada Prijedora i Plan kapitalnih investicija gdje je rečeno da je u 2021. godini evidentan veliki pad kapitalnih investicija u odnosu na 2020. godinu i znatno skromanije učešće sredstava iz budžeta Grada koje je samo oko 40%. Od 50 planiranih projekata 22 nije inplementirano, uglavnom zbog nedostatka finansija.

Gospodo iz Vlade pitam Vas zar se mora asfaltirati u jeku turističke sezone, i izbiti to malo sredstava što uđe u budžet Grada. Mogli ste taj posao planirati i raditi u jesen ili proljeće kada je “mrtva” turistička sezona i manja privredna aktivnost? Ima li ko u Vladi da vodi računa o privredi i privrednicima Srpske i njihovim potrebama, po svemu sudeći izgleda da nema.

Pa nek nam je sa srećom na oktobarskim izborima. Valjda će poslije izbora biti više sreće.