Učenici nekadašnje Trgovačke škole u Prijedoru, koji su maturirali 1972. godine, okupili su se u subotu uveče na proslavi jubilarnih 50 godina od završetka srednje škole. Na proslavu je došlo njih dvadesetak, od kojih su neki doputovali izdaleka da ponovo vide draga lica iz mladosti. Zajedno su oživljavali sjećanja na srednjoškolske dane, školske drugove i profesore koji više nisu među njima. U njihovoj generaciji bila su dva razreda trgovaca, sa ukupno 60 učenika.

“Za sve nas, ovo su veoma emotivni trenuci. Proveli smo divno vrijeme u školskim klupama, a dočekati proslavu 50 godina mature, nije malo. Teško je shvatiti da je prošlo toliko vremena, a čini mi se kao da sam juče išla u srednju školu”, rekla je Milica Kotur Ilikić.

Radmila Stijepić ističe da su tada mnoge djevojke zasnivale porodicu ubrzo po završetku srednje škole, ali s njom, kako je rekla, to nije bio slučaj.

“Završila sam Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu. Zbog prirode posla, nisam mogla često da se susrećem s bivšim školskim drugovima. Neke od njih nisam vidjela tri decenije i veoma sam sretna što večeras prisustvujem proslavi 50 godina mature”, rekla je Stijepićeva.

Najzaslužniji za periodična okupljanja ove generacije Trgovačke škole je Milenko Miodragović. Bivši školski drugovi sastali su se pred zgradom Ugostiteljsko-ekonomske škole.

“U ovaj objekat ušli smo daleke 1969. a izašli 1972. godine. Pola vijeka od završetka srednje škole smo pregazili. Najprije smo proslavili 10 godina mature, a rat nas je spriječio da se sastanemo te 1992. godine. Međutim, nakon rata smo se okupljali svakih pet godina, pa tako do ove jubilarne proslave”, ističe Miodragović koji brižljivo čuva spisak sa imenima starih školskih drugova, od kojih su mnogi završili na različitim stranama svijeta.

kozarski.com