Odbornici Skupštine grada Prijedora usvojili su odluku o povećanju cijena usluga vodosnabdijevanja i kanalisanja otpadnih voda i povećanju cijena odvoza komunalnog otpada. Tako će prosječan račun za domaćinstvo biti veći za devet odsto, za industriju i zanatski sektor 4,95 odsto, a za budžetske potrošače 6,4 odsto.

“Svjedoci smo da je došlo do poskupljenja svih roba i usluga. Skuplja je struja, nafta, mi smo prošle godine potrošili 600.000 KM električne energije, a ove godine 800.000 KM. Jedan dio sredstava od većih cijena otići će na razliku u cijenama obaveza koje plaćamo, a jedan dio biće iskorišten za formiranje investicionog fonda”, istakao je direktor “Vodovoda”, Vlado Reljić.

Od prvog maja biće veći računi i za odvoz otpada, i to samo za domaćinstva. Povećanje je minimalno, tako da će mjesečni račun u prosjeku biti veći za 1.50 KM.

“U svim sferama društva došlo je do povećanja cijena. Mi već imamo situaciju da nam pojedini dobavljači raskidaju ugovore, jer nisu u mogućnosti da ispoštuju sve rokove i cijene. Došlo je do povećanja cijena repromaterijala, a najveći problem je divljanje cijena nafte”, rekao je direktor “Komunalnih usluga”, Dalibor Grabež.

Povećanje cijena pomenutih usluga je opravdano, smatraju u Klubu odbornika SNSD-a. Cilj je, dodaju, da gradska preduzeća nesmetano funkcionišu.

“Sigurni smo da neki građani mogu plaćati povećanu cijenu, tako da trebamo razmatrati mogućnost da izađemo u susret socijalnim kategorijama”, smatra šef Kluba odbornika SNSD-a, Goran Velaula.

Prijedlog DNS-a da ova tačka bude povučena sa dnevnog reda, nije prihvaćen. Iako je povećanje minimalno, u ovoj stranci smatraju da je to udar na budžet građana.

“Smatramo da plate ne mogu pratiti povećanje cijena. Standard građana je sve lošiji”, rekao je odbornik DNS-a, Dragan Romčević.

kozarski.com