U prošloj godini prijedorski Centar za socijalni rad evidentirao je ukupno 132 prijave porodičnog nasilja. To je nešto manje u odnosu na 2020. godinu, kad je evidentirano 170 prijava, kažu u ovoj ustanovi. Kada se pogleda polna struktura, od ukupno 144 žrtve u prošloj godini 112 su bile žene a 32 muškarci.

Ono što zabrinjava jeste rast slučajeva u kojima su djeca bila žrtve nasilja u porodici. Centru je lani prijavljeno 159 djece koja su bila žrtve nasilja, dok je 2020. taj broj bio 53. Tu treba razlikovati direktne žrtve, nad kojima je nasilje počinjeno, te indirektne, one koje su svjedočile nasilju.

– Imamo evidentirano 21 dijete u 2021. godini koje je pretrpjelo nasilje u prodici, a evidentirano je i 138 djece koja su prisustvovala i svjedočila takvom nasilju. Pri čemu se tu ne radi samo o djeci iz tog domaćinstva i te porodične zajednice,. nego se ubrajaju i djeca koja su se tu našla u trenutku dešavanja – napominje Dragana Grujičić, socijalni radnik u Centru za socijalni rad Prijedor.

Čak i kad nisu izložena direktnom nasilju, djeca ne mogu biti imuna ni na posmatranje nasilja u porodici, i to može imati ozbiljne posljedice, kažu stručnjaci.

– Vrlo često se zna desiti da djeca steknu poteškoće kod mentalnog funkcionisanja, ali i da usvoje određene maladtapivne načine ponašanja. Pa da iz takvog obrasca postanu budući nasilnici, ili žrtve nasilja. Jer vide da je nasilno ponašanje normalno i prihvatljivo, a svakako to nije i nesmije biti slučaj – kaže psiholog Zorica Rajilić Perić.

Iz Centra za socijalni rad napomenuli su još i to da se statistika sa kojom raspolažu odnosi na prijavljene slučajeve, a da je broj neprijavljenih slučajeva nasilja u porodici veći. Prijava nasilja za žrtvu je najteži korak, ali je i najvažniji kako bi svi u lancu zaštite mogli postupati, poručuju iz ove ustanove.

kozarski.com