Nivo rijeke Sane u Prijedoru jutros u devet sati iznosio je 394 centimetra i dalje se uvećava sedam centimetara za jedan sat, ali u drugom dijelu dana očekuje se spuštanje vodostaja.

Šef Odsjeka civilne zaštite grada Prijedora Igor Suvajac kaže da se stalno prati stanje vodostaja Sane uzvodno od Prijedora i da su ti podaci ohrabrujući.

– Pošto je kiša prestala da pada, a i za naredna dva dana predviđa se vrijeme bez padavina, očekujemo i pad i stagnaciju rijeke Sane koja je trenutno u daljem u rastu. Očekujemo da dođe do staganacije nivoa u drugom dijelu dana,a večeras do pada, ohrabrujući su podaci koje imamo iz mjesta uzvodno od Sane. U Sanskom Mostu je još u balgom porastu, ali je u Ključu u padu i to nam je dobar signal – istakao je Suvajac.

On je podsjetio da se redovno stanje zaštite od poplava proglašava kada je nivo Sane u Prijedoru 420, a vanredno stanje je kada dostigne nivo od 450 centimetara.

Suvajac je podsjetio da je zbog obilnih jučerašnjih padavina bio odron na magistarlnom putu Prijedor-Novi Grad kod skretanja za Karan.

– Jedna saobraćajna traka je bila zaustavljena par sati, ali je brzo otklonjen taj kvar i put je stavljen u funkciju. Takođe smo zaprimili dojave građana iz Topolika i Vrbica da su se površinske vode zadržavale u dvorištima, ali pravovremenom intervencijom pripadnika Teritorijalne vatrogasne jedinice taj problem je otkolonjen i oni su ispumpali vodu – rekao je Suvajac.

srpskainfo.com