Sporazum o koalicionom djelovanju na prijevremenim izborima za gradonačelnika Prijedora potpisali su delegacije Gradskih odbora DNS, PDP i SDS. Ovaj sporazum nisu potpisali predstavnici SPS iako je ranije bilo najavljeno da će i oni to danas učiniti.

Predsjednik DNS Nenad Nešić izjavio je da se gradski odbori stranaka potpisnica spremaju za izbore sa ciljem da pobjede u Prijedoru.

– Ova današnja slika iz Prijedora šalje jasnu i glasnu poruku režimu u Prijedoru, ali u čitavoj Srpskoj, a ta poruka je “Gotov je”! To ćemo potvrditi sada na izborima 12. decembra, a onda i drugog oktobra 2022. u čitavoj RS – rekao je Nešić.

On je dodao da su se ove opozicione partije dogovorile oko zajedničkog kandidata za gradonačelnika Prijedora na prijevremenim izborima, ali da će imati zajedničkog kandidata na opštim izborima naredne godine za predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH.

Nešić je istakao da između kolacionih opozicionih partija ne postoje trzavice, međutim ni danas nije otkriveno ime kandidata za gradonačelnika Prijedora.

– Sutra imam sastanak u Sarajevu sa Borenovićem i Šarovićem i vidjećete sliku jedinstva – poručio je on.

Nešić je tokom sastanka rekao prisutnima da je obaviješten od predsjednika SPS-a da neće prisustvovati današnjem sastanku u Prijedoru.

Na pitanje novinara zašto delegacija SPS nije došla Nešić je poručio da odgovor treba tražiti od prdsjednika SPS i predsjednika GO SPS Prijedor.

Nešić je rekao da nema nikakvih problema između njega i narodnog poslanika Nebojše Vukanovića.

Komentarišući stav Vukanovića da mjesto predsjednika DNS treba da pripadne nekome drugom, Nešić je rekao da Skupština ove partije odlučuje o njenom predsjedniku.

– Želim Vukanoviću dobro zdravlje i svu sreću u životu. Nisam još vidio da jedna politička grupacija ili politička partija smjenjuje predsjednika u drugoj političkoj partiji -kaže Nešić.

Predsjednik GO DNS Prijedor Goran Predojević izjavio je da su DNS, SDS i PDP jedinstveni u vezi sa najbitnijim pitanjima.

– Od danas do 12. decembra idemo zajedno na teren, želimo da od Prijedora napravimo grad za sve ljude -poručio je Predojević.

Predsjednik GO PDP Prijedor Miodrag Deretić je rekao da je sporazum potpisan sa namjerom da se postigne boljitak u Prijedoru na svim poljima.

– Pozivam sve simpatizere, članove i građane da nam se pridruže sa ciljem da pobijedimo vlast koja nas je dovela do dna i da dovedemo ljude koji imaju čist obraz – rekao je Deretić.

Osim Deretića ispred PDP novinarima se obratio i Milanko Mihajilica.

– Ovi izbori su važni za PDP, DNS i SDS i ne samo za grad Prijedor već i zbog sledećih parlamentarnih izbora. Uvjeren sam da će građani kazniti ponašanje bivšeg gradonačelnika Dalibora Pavlovića, od toga se ne mogu oprati. Pozivam građane da prate kampanju i vode računa o tome kako će ovaj grad okrenuti u naredne tri godine. Budući gradonačelnik biće gradonačelnik svih građana i radiće u skladi sa zakonom – naveo je Mihajilica.

On nije konkretno odgovorio na pitanje novinara da li će od danas dva odbornika PDP izaći iz skupštinske većine sa SNSD u Prijedoru.

– PDP će od danas djelovati u skladu sa sporazumom i radićemo na tome da imamo skupštinsku većinu – rekao je Mihajilica.

Zanimljivo je da se šefica Povjereništva GO SDS Prijedor Maja Dragojević-Stojić nije obratila nakon što je ispred ove partije potpisala koalicioni sporazum.

Izjavu je novinarima dao Zoran Latinović iz SDS.

– Stranke potpisnice imaju punu odgovornost pred građanima u želji da se promjeni stanje, ono što smo vidjeli u prošlih 10 mjeseci ne služi na čast. Ućemo iskreno u utakmicu i dati doprinos da pobjedi zajednički kandidat – rekao je Latinović.

srpskainfo.com