Bolest i neimaština sručile su se u kuću Milenka Tomića u selu Balte.

I pored toga što je i sam lošeg zdravstvenog stanja Milenko vodi brigu o bolesnoj majci osamdesetčetverogodišnjoj starici i bolesnom bratu, koji trenutno leži na psihijatriji, a preživljavaju od 280 KM socijalne pomoći.

Sa hranom bi izgurali nekako ali najveći problem im je kuća, stara preko stotinu godina, koja je u ruševnom stanju, a koja je dodtno urušena usljed zemljotresa krajem prošle godine.

–Bojimo se jakog vjetra ili velikog snijega. Srušiće se sve ovo na nas, jer grede su već napukle a kameni temelj se pomjerio- kaže Milenko.

Veliko je pitanje može li ova porodica prezimiti u ovoj kući. Dobro bi im došao bilo kakav alternativni smještaj. Bili bi, kažu zadovoljni i stambenim kontejnerom. Milenkov brat Lazo Tomić žali što ne može pomoći braći i majci jer i sam živi teško. Borac je prve kategorije, nema stalnog posla, a on i njegova porodica su podstanari.

Tomiće su danas posjetili humanitarci iz Udruženja “Optimisti”.

Donijeli su im osnovne životne namirnice. Kada su vidjeli gdje i kako žive pokrenuli su akciju prikupljanja pomoći za nabavku stambenog kontejnera za ovu porodicu.

-Udruženje će već danas da prebaci 1.000 KM da bi pokušali ovoj poroidci do zime da napravimo temelj i jedan stambeni kontejner, naša je procjena negdje da bi se ovo završilo za ovu porodicu Tomić da bi oni bili u toplom negdje oko 10.000 maraka – rekao je Zijad Čanić predsjednik Udruženja narodna kuhinja “Optimisti”

Test humanosti je na Prijedorčanima, kažu u Udruženju “Optimisti”, očekujući brzo reagovanje ljudi koji u manjoj ili većoj mjeri mogu da pomognu Tomićima, kako bi zimu dočekali u novom stambenom objektu.

kozarski.com