U okviru “Kreativnog vikenda”, u Pozorištu Prijedor izvedena je predstava “Kočić među nama uvijek i zauvijek”, u koprodukciji DIS teatra mladih i Studentskog pozorišta iz Banjaluke.

Zanimljiv pristup predstavi, za koju je dramatizaciju uradila Neda Simić Žerajić, a režiju Novica Bogdanović, visoko je ocijenjen od strane prijedorske publike.

Mladi pozorišni stvaraoci pokazali su izvanrednu energiju, kreativnost i želju da dočaraju likove najčuvenijeg Zmijanjca.

Zmijanje
U središtu radnje je Kočić koji dolazi ponovo na Zmijanje, na kojem se poslije više od stotinu godinu neke stvari nisu promijenile, ali su ljudi o kojima je pisao zapamtili njegove mudrosti koje ih vode kroz život.

– Igrati velikana Petra Kočića za mene je čast, ali i odgovornost i izazov. Nije problem glumiti književnika, buntovnika, tribuna, sve ono što je Petar Kočić bio. Najteži zadatak je iznjedriti strast, mudrost i posebnost ovog pisca. Dao sam sve od sebe da budem dostojan tog lika i u saradnji s kolegama nadam se da sam u tome i uspio – rekao je mladi glumac Nikša Dekić.

Mrguda, Maruška, Tuba… i ostale djevojke s mnogo ljubavi i entuzijazma uvukle su se pod kožu Kočićevih ženskih likova.

– Kočićeve pripovijetke su uvijek inspirativne, posebno Mrguda kao jedna od najupečatljivijih ženskih likova. Izazov je bio uhvatiti se u koštac sa hrabrom krajiškom ženom koja se izborila za ljubav i koja zna svoj put. Međutim, Mrguda je samo jedna od junaka viševjekovne borbe za slobodu, pravdu i ljubav – istakla je glumica DIS teatra Milica Aničić.

Djevojačka hrabrost
Svi članovi ekipe ističu da su uživali u radu na ovoj predstavi i da se raduju svakom novom izvođenju.

– Volim pozorište i veselim se svakoj novoj predstavi i ulozi. Srećan sam što smo uradili predstavu o Kočiću na drugačiji način. Lijepo je kad glumac gradeći likove istovremeno uči i igra se – kazao je Mladen Erak, glumac Studentskog pozorišta.

Erak u predstavi igra dvije uloge – Blagog i Luju.

– Divan je osjećaj igrati Marušku, prkosnu djevojku sa stavom, koja je hrabro odlučila da se ne uda za čovjeka koji je mnogo stariji od nje i kojeg su pokušali da joj nametnu. Hrabrost je osobina koja je imala veliku težinu i vrijednost u Kočićeve vrijeme, kao što ima i danas. Zahvalna sam cijeloj ekipi na predivnoj saradnji i druženju. Mislim da smo svi zajedno uradili jako lijep i značajan projekat – riječi su Zorane Vuković, glumice.

Etno grupa
Bitan elemenat u ovoj predstavi su muzika sa Zmijanja i božanstveni glasovi članova Etno grupe Osnovne škole “Sveti Sava”, na čelu s nastavnicom Jelenom Stanišić, koji su u predstavi pokazali ne samo izvanredne pjevačke mogućnosti, nego i spremnost da budu dio pozorišne čarolije.

– Velika čast i obaveza za mene kao muzičkog pedagoga i za moje učenike je što smo dio ovog prelijepog projekta posvećenog Kočiću. Zaista dragocjeno iskustvo i odlična saradnja s profesorkom Nedom Simić Žerajić, rediteljem Novicom Bogdanovićem i svim glumcima. Kočić, naš mislilac, narodni tribun i simbol svega dobroga zaslužuje da ga svaki dan pominjemo. Na ovaj način pokušavamo da ga što više približimo mladim ljudima – navela je Jelena Stanišić.

Saradnja
Pohvale mladim stvaraocima stižu i od organizatora “Kreativnog vikenda”.

– Pravo je uživanje gledati ovako talentovane mlade glumce i pjevače. Ova predstava o Kočiću je osvježenje ne samo našeg programa, već generalno. Nastavićemo saradnju i u narednom periodu, jer članovi Studentskog i DIS pozorišta to zaslužuju – istakla je Lara Simović iz Asocijacije za razvoj i saradnju.

Prema riječima reditelja Novice Bogdanovića, predstava “Kočić među nama uvijek i zauvijek” biće izvedena u Domu omladine u Banjaluci krajem oktobra, a pozivi za gostovanje ove predstave već stižu i iz drugih opština i gradova Republike Srpske.

srpskainfo.com