Gradski Štab za vanredne situacije je potvrdio da je došlo do pogoršanja situacije kada je u pitanju broj pacijenata koji se javljaju na preglede, ali i broj hospitalizovanih građana čije zdravstveno stanje je pogoršano usljed zaražavanja virusom korona.

U prijedorskoj bolnici je trenutno 25 ležećih pacijenata čija se klinička slika svrstava u težu kategoriju, od kojih 50% treba neku vrstu mehaničke podrške. 13 pacijenata je iz Prijedora, 5 iz Kozarske Dubice, 1 lice iz Oštre Luke, 5 iz Sanskog Mosta i 1 iz Novog Grada.

U posljednjih 10-ak dana u bolnici Prijedor je preminulo 9 pacijenata čije se zdravstveno stanje može povezati sa kovidom tvrdi infektolog dr Boris Ćurguz koji izjavljuje da je do porasta broja oboljelih došlo usljed nepridržavanja epidemioloških mjera i nevakcinisanja građana. On dodaje da generalno zabrinjava i pojava težih kliničkih slika kod djece ispod 15 godina starosti i srednjoškolaca, brži prenos virusa među ljudima, kao i brže razvijanje teže kliničke slike.

Iz Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Prijedor potvrđeno je da su trenutno 42 lica sa pozitivnim testom na virus korona. Do sada se 1.823 lica oporavilo od oboljenja uzrokovanog virusom korona, a 122 lica su preminula. Pod zdravstvenim nadzorom, u kućnoj izolaciji su 93 osobe, a zdravstveni nadzor je prestao za 8.040 lica. Podaci iz ARI ambulante navode da je juče u toku radnog dana pregledano 77 pacijenata, od koji 63 dolazi prvi put.

Inspekcijski nadzori i nadzori i kontrole policije i komunalne policije su redovni.

U Dječijem vrtiću “Radost” otprilike je 35% radnika vakcinisano. Trenutno su dva lica iz kolektiva pozitivna na virus korona. Ova lica nisu bila u kontaktu sa djecom jer se radi o tehničkom licu, odnosno administrativnom radniku vrtića. Vrtić je spreman za početak nove školske godine. Ukupno je upisanih 468 djece.

Gradski štab apeluje na roditelje da se pridržavaju epidemioloških mjera pri dovođenju djece u vrtić. Tačnije, na snazi su i dalje mjere po kojima roditelji nemaju pravo ulaska u objekat pri dovođenju djece u vrtić, s druge strane neće ostati uskraćeni za informaciju ili komunikaciju kada je u pitanju boravak djeteta u vrtiću.

Gradski štab će razmotriti mogućnost pooštravanja mjera u Prijedoru ukoliko situacija sa brojem oboljelih od virusa korona nastavi sa daljim pogoršanjem.