nenad basicNenad Bašić, trener regionalnog ligaša Republike Srpske, ekipe FSA Prijedor, kluba osnovanog 2005.godine, koji se ove jeseni prvi put takmiči u pomenutom rangu, igračku karijeru gradio je u Hrvatskoj. Ostavio je Neno tamo dubok trag, a da je tako potvrđuje i nedavni poziv SNK Podovi iz Dvora da prisustvuje obilježavanju desetogodišnjice od obnavljanja rada ovog sportskog kolektiva.

-Bio sam u tadašnjem Jedinstvu u Dvoru na Uni, od 1983.godine do 1995. godine kada se takmičio u ligi Srpske Krajine. Imao sam i kraće odlaske u Mladost (Petrinja), Baniju (Glina), PPG Rujevac i Pounje Mladost Kozibrod, a Dvorani me nisu zaboravili u trenucima kada sadašnji član Četvrte lige Hrvatske pokušava da vrati stari sjaj, jer je bio i ostao rasadnik odličnih igrača – priča Bašić.

Ostale su mnoge lijepe uspomene vezane za fudbalski kloletiv osnovan 1928.godine pod imenom Podovi, a poslije Drugog svetskog rata nosio ime Jedinstvo, a i saigrači u ovom u drugim klubovima, od kojih izdvaja Željka Vukovića (igrao u Dinamu iz Zagreba), Roberta Pobora (Borac, Banjaluka), golmana Ivicu Solomuna, koji je bio treći golman reprezentacije Htvatske kod Miroslava-Ćire Blaževića, kao i Milorada Inđića i Mišu Kneževića (Sloboda, Novi Grad) i druge.

-U klubu su još, kao aktivni igrač i kapiten Zoran Ivičić, dugogodišnji prvotimac Novograđana, Jure Juranić, Ibro Safić. Moj nekadašnji klub je, znajući našu finansijsku situaciju i da je tereet rada na meni, poklonio garnituru opreme za FSA Prijedor, njegujemo saradnju i u nedjelju ćemo odigrati prijateljsku utakmicu. Sport je uvijek zbližavao ljude, tako će biti i dalje – zaključio je Bašić.

Tekst i foto – Nenad Đerić/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com