U Prijedoru je, tradicionalno, ispred Hrama Svetog proroka Ilije na Urijama organizovan doček i kićenje badnjaka.

Kum ovogodišnjeg badnjaka Dušan Đenadija izjavio je da je kumstvo badnjaka, na prijedlog parohijana, za njega i njegovu porodicu velika čast.

“Jutros smo poranili da usječemo badnjak i danas, uz poštovanje svih epidemioloških mjera, obilazimo našu mjesnu zajednicu i vjerujemo da ćemo ispoštovati sve naše običaje i u ovakvim uslovima”, rekao je Đenadija novinarima.

Svečanosti dočeka badnjaka prisustvovao je i gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović, koji je izrazio zadovoljstvo što je među mještanima Mjesne zajednice Urije, gdje je, uprkos koroni, atmosfera, uoči najvećeg hrišćanskog praznika, vesela.

“I ovom prilikom želim da svim vjernicima, građanima Prijedora, koji Božić dočekuju po julijanskom kalendaru uputim iskrene čestitke. Želim da vam Badnji dan i Božić prođu u miru i veselju, da ih proslavite u krugu svoje porodice i prijatelja, jer je ovo praznik mira i ljubavi, vrijeme kada treba da poštujemo i volimo jedni druge i da planiramo narednu godinu tako da bude perspektivna i uspješna”, rekao je Pavlović.

Protojerej Mladen Majkić izjavio je da je Srbin svoju vjeru čuvao i pazio i onda kada mu je bilo lako i kada mu je bilo teško, odnosno to se sve spontano događa i u ovakvim uslovima.

“Osjeća se ta radost u ovoj i svim ostalim parohijama u kojima se već mnogo godina njeguje ova tradicija da ljudi čuvaju i da u vjeri, ljubavi i nadi predaju to i novim pokoljenjima”, rekao je Majkić.

Službama bdijenja i paljenje badnjaka u pravoslavnim hramovima danas se najavljuje rođenje Hrista Spasitelja, čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji događaj za hrišćanstvo.

Nalaganje badnjaka ispred Crkve Svete Trojice u Prijedoru, te u svim parohijama na području Prijedora, zakazano je za 16.00 časova.

SRNA