Kandidat DNS-a za gradonačelnika Prijedora Dragutin Rodić izjavio je danas da će Skupština grada narednu, 2021. godinu, proglasiti godinom zanatstva i preduzetništva i u skladu sa tim donijeti niz mjera za pomoć sektoru koji u ovom gradu ima oko 1.500 registrovanih subjekata, sa više od 4.000 radnika, što je trećina ukupnog broja zaposlenih u gradu na Sani.

“Naša kampanja počela je ovdje, upravo sa predstavnicima Zanatsko-preduzetničkog udruženja Prijedor, jer je to sektor koji je najveće štete pretrpio u toku pandemije, tražeći najbolja moguća rješenja za izlaz iz krize”, rekao je Rodić na konferenciji za novinare u Prijedoru.

Rodić je najavio da će sporazum između grada Prijedora i ovdašnjeg Zanatsko-preduzetničkog udruženja biti potpisan danas i da će prema tom sporazumu predstavnici udruženja biti aktivno uključeni u donošenje propisa koji se primjenjuju u tom sektoru, a koji se donose na lokalnom nivou.

“Za period od 2021. do 2023. u budžetu grada biće predviđeno po 200.000 KM za subvencije kamata za preduzetnike za kovid kredite kojima je cilj podrška tekućoj likvidnosti, gdje je vrijednost kredita oko 10 miliona KM, a kamata 3,9 odsto”, naglasio je Rodić.

On je naveo da će u budžetu grada za 2021. godinu biti sredstva za cjelovitu analizu stanja u zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti, da će preduzetništvu cijene usluga “Toplane”, “Vodvoda” i “Komunalnih usluga” biti izjednačene sa cijenama ovih usluga za fizička lica, a uz podršku grada, te da će komunalne takse biti oslobođeni svi registrovani preduzetnici za prvih 12 mjeseci rada, a stari i umjetnički zanati ii preduzetnici u poljoprivredi za prvih pet godina rada.

SRNA

*zakupljeni sadržaj*