Simboličnim spuštanjem vijenaca i cvijeća u rijeku Sanu sa gradskog mosta u Prijedoru obilježeno je 25 godina od egzodusa oko 27.000 Srba iz Sanskog Mosta.

Među okupljenima na gradskom mostu bilo je i Sanjana koji su se prisjetili teških dana, a jedan od njih je i Radoslav Rašljić koji je rekao kako se desilo sve mnogo brzo i da su morali bježati sa malom djecom.

“Bilo nas je šestoro i eto sad sam se smjestio ovdje u Gomjenici. Uspomene su teške, vrijeme liječi sve i preboljelo se, bar oni koji nisu izgubili svoje najmilije”, rekao je Rašljić.

Sanski Most jedna je od 13 opština koje su do kasnog ljeta i jeseni 1995. godine bile u sastavu Republike Srpske.

Oktobarskih dana 1995. godine iz zapadnokrajiških opština nasilno je protjerano više od 120.000 Srba.

“Ti ljudi su raseljeni po cijelom svijetu, a svi bi voljeli da se vrate na svoje ognjište, bar u posjetu. Međutim, tamo nema razumijevanja za ove ljude”, rekla je predsjednik prijedorske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Zdravka Karlica.

Karlica je istakla da srpski povratnici i dalje nemaju struje, iako je i prošle godine apelovano da se odnos prema njima promijeni.

“Prošle godine smo sa ovog mjesta uputili apel da se ponašaju prema našim povratnicima kao mi prema njihovim u Prijedoru, međutim, stanje je neprimijenjeno”, naglasila je Karlica.

Zamjenik načelnika opštine Oštra Luka Dragan Mastikosa izjavio je da se ovim okupljanjem još jednom ukazuje na egzodus Srba 1995. godine.

“Ako mi ne obilježavamo ovaj događaj i ne obraćamo pažnju na to, svi će na nas zaboraviti. Ukazujemo na to da se i na našoj strani desio egzodus”, rekao je Mastikosa.

On je ukazao na neke podatke prema kojima je 1995. godine u Sanskom Mostu bilo 28.500 Srba, a sada se prema nekim podacima tamo nalazi njih oko 1.000.

“Praktično, tamo živi oko 300 stanovnika. Mi smo protjerani iz Sanskog Mosta”, dodao je Mastikosa.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš rekao je da je Prijedor primio mnoge stanovnike i izbjeglice sa područja Sanskog Mosta.

SRNA