Prijedorsko Udruženje “Čuvari Sane”, koje čisti i održava obale i korito ove rijeke, uložilo je primjedbu na Nacrt regulacionog plana “Sana B1”, čiji je javni uvid u toku.

Plan, navodno, predviđa gradnju benzinske stanice u neposrednoj blizini rijeke i gradske plaže.

Primjedbu imaju i Prijedorčani, koji strahuju da će ovakav regulacioni plan ekološki narušti rijeku i životnu sredinu.

Prijedorski “Čuvari Sane” ogorčeni su Nacrtom regulacionog plana “Sana B1”, u kojem je na njenoj desnoj obali u centralnoj gradskoj zoni navodno predviđena gradnja benzinske pumpe.

Tvrde, to je ekološka bomba i ističu, krajnje neprimjereno za ovu lokaciju.

Priložili su pismenu primjedbu na Nacrt i poručuju, pokrenuće peticiju, ako ne bude sluha nadležnih!

– Uložili smo primjedbu jer ne znamo koliko je to, prije svega ekološki, a potom i estetski dobro za naše obale. Ako se odzvoli jedna benzinska, šta će biti poslije, šta će se još dozvoljavati – pita predsjednik Udruženja Milan Sadžak.

“Čuvare Sane” plaši da bi izgradnjom ovakvog objekta na obali uskoro osvanulo još sličnih.

Apeluju, neophodno je izmjestiti glavni tranzitni put iz centra Prijedora i završiti gradnju zaobilaznice izvan grada.

– Dobili smo informaciju da se pored ove pumpe planiraju još dvije pumpe u neposrednoj blizini rijeke. Јedna je nizvodno par stotina metara, jedna je uzvodno – dodaje Dragan Ratković, član Udruženja.

Na ovakav Nacrt regulacinog plana, reagovala su i druga ekološka udruženja!

– Mi kao ekološko udruženje treba da pregledamo projektnu dokumentaciju i u zakonskom roku da damo svoje komentare na sam regulacioni plan – ističe Goran Krivić iz Udrženja “Sanus”.

Ogorčeni su i Prijedorčani, zaljubljenici u rijeku Sanu!

Ribolovac Branko Јešić kaže da uz Sanu šetaju dijabetičari, srčani bolesnici i da bi pumpa narušila i izgled grada i zdravlje ljudi.

U pisanom odgovoru prijedorske Gradske uprave navodi se da je inicijativa pokrenuta na zahtjev zainteresovanih investitora, vlasnika objekata i zemljišta i da je Nacrt plana trenutno na javnom uvidu: “Bitno je napomenuti da se zauzeti stavovi nosioca izrade o svim primjedbama, mišljenjima i prijedlozima, koji se prikupe tokom javnog uvida, razmatraju na javnoj raspravi, a zakazuje se po završetku javnog uvida i dostave odgovora (zauzetih stavova nosioca izrade) na prikupljene primjedbe, mišljenja i prijedloge.”

I dok “Čuvari Sane” poručuju – ne damo Sanu, konačnu riječ, za ili protiv ovakvog regulacionog plana, daće Skupština grada Prijedora.

RTRS