novosti-etno seloPosle 30 godina u Švajcarskoj, Džonlagići se vratili da grade etno-selo u blizini Prijedora. Uložiće oko dva miliona maraka. Već urađeni bungalovi i veštačko jezero. Presudila nostalgija

Svež vazduh, netaknuta priroda i pogled na Kozaru i Kozarački kamen, samo su neki od osnovnih razloga zbog kojih je bračni par Džonlagić odlučio da uloži kapital zarađen u Švajcarskoj i izgradi prvo prijedorsko etno-selo. Kažu, srce ih je vratilo pod Kozaru i nostalgija je presudila da se Crnogorka Borka i Prijedorčanin Kadir vrate u njegov rodni kraj, posle 30 godina rada u Švajcarskoj.

– Oduvek smo želeli nešto slično. Razmišljali smo gde da izgradimo etno-selo, ovde odakle je moj suprug ili u Crnoj Gori, odakle sam ja. Jednom kada smo došli u Kamičane, sedeli smo i uživali u pogledu na Kozaru i odlučili da tu treba da ostanemo. Ja sam želela da to učinim za svog supruga, a leti ćemo na more u moju Crnu Goru – priča Borka.

I tako je sve počelo. U gradnju prvog prijedorskog etno sela uložiće oko dva miliona maraka. Inače su vlasnici prevozničke firme u Švajcarskoj, ali im je, kažu, duša „kozarska“. Dosta je već urađeno, od veštačkog jezera do smeštajnih bungalova, ali planova je mnogo.

– Selo će da se prostire na 12.000 kvadratnih metara. Planirali smo oko 50 mesta za prenoćište, restoran sa 500 mesta i pratećim objektima. U veštačkom jezeru imaćemo ribu koju ćemo spremati – priča Kadir.

Bračni par Džonlagić kaže da su ih „nesvesno“ spojila neodoljiva prirodna bogatstva Kozare. Borka se seća da je kao srednjoškolka iz Crne Gore stigla na Kozaru na ekskurziju i odmah se u nju zaljubila, ne sluteći da će joj dvadesetak godina kasnije ovo postati dom.

– Ja sam proputovao svet, ali to što ima Kozara, to nigde nema. Taj miris, mir i lepotu, to nema nigde na svetu – kaže Kadir i dodaje da bi izgradnja idiličnog etno-sela trebalo da bude završena sledeće godine.

SVE DOMAĆE

CILj im je da pod Kozaru dovedu turiste iz svih krajeva Republike Srpske, Bosne i Hercegovine i zemalja Evropske unije. Biće otvorena i radna mesta, a promovisaće se sve domaće, pre svega, bogata gastronomska ponuda.

– Nudićemo domaću hranu, ništa neće biti uvozno, sve će biti domaće. Verujemo da bi ovaj kraj trebalo svako da vidi – priča Borka.

Večernje novosti