Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova organizuje sutra na Mrakovici obilježavanje 78 godina od bitke na Kozari, a u nedjelju, 5. jula, u Bratuncu obilježavanje stradanja oko 3.500 Srba u Podrinju i Birču, jednog od najvećih stradanja srskog naroda u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je novinarima u Banjaluci da je bitka na Kozari bila poznata i kao kozaračka epopeja.

“Sigurno bi bilo primjerenije da se zove veliko stradanje srpskog naroda 1942. godine u Drugom svjetskom ratu. To je prostor na kojem je počinjen jedan od najvećih genocida u Drugom svjetskom ratu”, rekao je Milunović, koji je predsjednik Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

On je naveo podatke prema kojima je 12. juna 1942. godine zatvoren obruč na Kozari u kojem se našlo oko 3.500 partizana, 500 ranjenika i oko 80.000 civila u zbjegovima, dok je na drugoj strani bilo 15.000 pripadnika njemačkih snaga, te oko 21.000 ustaša i domobrana, dok su mađarske topovnjače sa Save djelovale po dubini teritorije.

“Bila je herojska bitka i obruč je probijen u novći između 3. i 4.jula. Dio civila je uspio da se izvuče, negdje oko 10.000 ljudi, dok su se svi ostali morali povući dublje u Kozaru i neprijateljske jedinice su danima češljale teren i prema njuhovim podacima iz zbjegova u logore je sprovedeno oko 68.000 lica”, naveo je Milunović.

On je dodao da je više od 140 sela potpuno uništeno.

Milunović je istakao da je najveći dio tih civila pobijen u ustaškim logorima smrti, dok su preživjeli oni koji su, kako je rekao, imali sreću da budu odvedeni u radne logore u NJemačku, navodeći i ustaške podatke da od 23.858 djece popisanih u logorima, oko 12.000 njih bilo sa Kozare.

“Nijedna fašistička zemlja, mada su činili strašne zločine nad civilima, nisu imale logore za djecu. To je imala samo NDH”, naglasio je Milunović.

Programom obilježavanja predviđeno je u 10.00 časova služenje parastosa na Spomen krstu, a u 10.45 časova polaganje vijenaca i cvijeća na spomen obilježju.

SRNA
Foto – ilustracija