Budući da je zbog epidemije virusa korona još neizvjestan prelazak granica susjednih država na putu do mora, veliki broj Prijedorčana ljetnji odmor ove godine planira provesti na obali rijeke Sane ili u dubokom hladu Kozare.

Porodični ljetnji odmor na Hrvatskom primorju ove godine Sanja Jurišić iz Prijedora zamijeniće obalom Sane.

– Ove godine smo odustali od mora jer se situacija s virusom korona mijenja iz dana u dan i ne znamo šta nas može dočekati na granici. Trenutno nije vrijeme za kupanje, ali čim ugrije idemo na Sanu, koja je prirodni spas od ljetnjih vrućina. Imamo svoje omiljeno mjesto na obali, na kojem provodimo svaki slobodni trenutak – kaže Jurišićeva.

Prvi put od 2008. godine na Crnogorsko primorje neće ići djeca koja imaju astmu. Predsjednica Udruženje za pomoć oboljelima od astme „Anemona“ iz Prijedora, Ilinka Macura. kaže da planira češće voditi grupe od 15 djece na Kozaru.

– Lično se ne bih usudila da putujem na more, pa tako neću ni djecu da vodim, jer put je dug, a ne znamo kako će se odvijati situacija s virusom korona. Vodićemo ih na Kozaru, da lakše dišu – priča ona.

Macura ističe da su iz vrha vlasti trebali planirati da jedan broj vaučera podijele udruženjima koja brinu o bolesnoj djeci, jer oni kao maloljetnici nemaju pravo na vaučere. Smatra da nije u redu što Prijedorčani ne mogu da potroše vaučere na Kozari zato što je na području grada Prijedora.

Direktor Nacionalnog parka „Kozara“ Dragan Romčević procjenjuje da će upravo na Kozari veliki broj građana Srpske iskoristiti turističke vaučere od Ministarstva trgovine i turizma RS. Ističe da je veliki problem što najveći hotel na Kozari sada ne radi.

– Nepovoljno u Nacionalnom parku je trenutno to što je hotel „Monument“ u stečaju. Ugostiteljki kapaciteti u NP su nedovoljni u vrijeme većih gužvi, ali nadamo se da će se to riješiti. Iz motela „Bijele vode“ su obećali da će se prijaviti, a vjerujemo da će oni koji turistički dođu u Banjaluku ili Prijedor to iskoristiti i doći i na Kozaru – kaže Romčević.

Dodaje da je u dane vikenda prije epidemije virusa korona bilo i za 30 odsto više posjetilaca u odnosu na isti period prošle godine.

– Prošlog vikenda zbog kiše nije bilo posjetilaca, ali vikend prije toga ih je bilo oko 4.000. Osjetno je povećanje broja posjetilaca nakon ublažavanja mjera. Očekujemo i dalje povećanje, ako ne bude komplikacija zbog virusa korona – navodi Romčević.

On ističe da je krajem prošle godine završen put Mrakovica – Gornji Podgraci za Gradišku i da veliki broj turista dolazi iz ovog pravca Srpske.

Direktorka Turističke organizacije grada Prijedora Amira Ganić tvrdi da je veliki broj ugostiteljskih objekata iz Prijedora zainteresovan da se registruje za turističke vaučere.

– Još je u toku registracija. Postoje uslovi koje ugostiteljski objekti moraju da ispune; treba da dostave potvrde o poreskim prijavama, zajedno sa ostalom dokumentacijom – kaže ona.

Ganićeva dodaje da se zbog neizvjesnog odlaska u druge zemlje primjeti veći broj turista na Kozari, ali da će nezaobilazna destinacija za Prijedorčane ovog ljeta biti i obala rijeke Sane.

– Rijeka Sana je jako pitoma, ima divnu obalu i zaista se tu može boraviti u ljetnom periodu. Jako je niska ljeti, ali je pristupačna. Ima uređenih kupališta u gradu, ali i dalje iz pravca Sanskog Mosta duž cijelog toka rijeke Sane – zaključuje ona.

Promotivni prevoz
Turistička organizacija grada Prijedora je, u saradnji s Nacionalnim parkom „Kozara“ i preduzećem „Autotransport“, uvela promotivnu autobusku liniju od Prijedora do Kozare. Autobus sa stanice iz Prijedora kreće nedjeljom ujutru u devet sati i vraća se s Kozare u 16 sati. Povratna karta košta četiri KM, u jednom pravcu je tri KM, dok je sa stajališta iz Kozarca za marku jeftinija.

Do kraja jula neće biti naplaćivan ulaz u NP putnicima ove promotivne linije. Inače, ulaz košta dvije KM za odrasle, a jednu KM za djecu. Godišnja karta za ulaz u NP je 30 KM, a polugodišnja 20 KM.

Kozaru je prošle godine posjetilo 122.000 posjetilaca, koji mogu da uživaju u uređenim pješačkim i biciklističkim stazama, izletištima, penjalištima, adrenalinskom parku s preprekama, trim stazama za djecu i odrasle, edukativnoj stazi, čistom vazduhu, izvorima vode i prelijepoj šumi.

EuroBlic-srpskainfo.com