dns-pavicPredsjednik Demokratskog narodnog saveza /DNS/ Marko Pavić izjavio je danas Srni da je izjava o opredijeljenosti političkih lidera u BiH za preduzimanje neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja BiH EU prihvatljiva ako se doradi, uz uvažavanje primjedbi DNS-a i uz poštovanje ustava BiH i entiteta.

On kaže da se izjava ne poziva ni na jedan pozitivan pravni propis pravnog poretka BiH, niti na ratifikovne međunarodne sporazume koji bi bili pravni osnov za donošenje jednog ovakvog akta.

“Ja kao gradonačelnik Prijedora prilikom donošenja i najjednostavnijih akata imam obavezu da se pozovem na republičke i zakone ili druge akte BiH, Statut grada, odluke lokalnog parlamenta i slično, a ovdje se donosi akt na najvišem nivou vlasti, a da se pritom ne poziva ni na šta, niti se navodi pravni osnov”, rekao je Pavić.

Prema njegovim riječima, u izjavi je potpuno zanemarena ustavna struktura BiH odnosno nijednom riječju nije konstatovano da se radi o složenoj državi u kojoj svaki dio ima svoje nadležnosti, kao što je to slučaj sa drugim složenim evropskim državama poput NJemačke, Švajcarske ili Blegije.

“Ekonomske i socijalne mjere u isključivoj su nadležnosti entiteta, a u predloženom tekstu izjave zadužuju se zajedničke institucije BiH da se staraju o njihovoj realizaciji, što je nonsens. Takođe, u izjavi je potrebno jasno navesti mehanizam koordinacije BiH sa EU u kojem će zajednički učestvovati organi BiH i entiteti”, naglasio je Pavić.

On je podsjetio da se DNS od svog osnivanja u svim reformskim procesima u BiH uvijek zalagao i insistirao na tome da ključne odluke za budućnost BiH treba da donose institucije BiH i entiteta predviđene ustavima, a ne lideri parlamentarnih stranaka.

“Kada je riječ o slučaj `Sejdić i Finci`, u Republici Srpskoj postoji saglasnost koja je potvrđena zaključkom Narodne skupštine Republike Srpske. Sada parlament Republike Srpske može progasiti izjavu destruktivnom po vitalni nacionalni interes bude li donesena bez saglasnosti svih članova Predsjedništva BiH”, dodao je Pavić.

Prijedlog teksta zajedničke izjave o opredijeljenosti političkih lidera u BiH za preduzimanje neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja BiH EU Predsjedništvo BiH utvrdilo je 31. decembra prošle godine i proslijedilo je predsjednicima parlamentarnih političkih partija u BiH, od kada traju usaglašavanja teksta među stranačkim liderima.

SRNA