Penzijski rezervni fond (PREF) Republike Srpske nije uspio da proda akcije koje posjeduje u prijedorskoj fabrici keksa “Mira” po cijeni od 1,22 KM po akciji, što je više od iznosa koji po akciji nudi hrvatski “Kraš”.

“Kraš” je dobio zeleno svjetlo za preuzimanje “Mire“ nakon što im je ranije zabranjeno odlučivanje u Skupštini akcionara preduzeća „Mira“ jer su još prije godinu dana sami ili zajedno sa “Mesnom industrijom Braća Pivac” morali objaviti ponudu za preuzimanje preostalih akcija u prijedorskom preduzeću.

Kako to nisu uradili prekršili su Zakon o preuzimanju akcionarskih društava u Republici Srpskoj.

Pod pritiskom institucija RS Hrvati su ponudili 1,21 KM po akciji “Mire”.

Društvo za upravljanje PREF-om organizovalo je danas prodaju 1.847.363 akcija na osnovu kojih u „Miri“ imaju udio od 9,99 odsto.

Početna cijena bila je 1,22 KM po akciji, odnosno 2,25 miliona KM ukupno za sve akcije, čime su pokušali da dobiju više nego što bi dobili od “Kraša”.

„Ova praksa pokazala se kao najtransparentniji način javljanja na ponudu za preuzimanja. Nadzorni odbor je nedavno dao saglasnosti Upravi Društva za prodaju akcija ovog emitenta po cijeni iz ponude za preuzimanje“, rečeno je ranije iz Uprave PREF-a.

“Mira” je danas vodeći proizvođač konditorskih proizvoda u Bosni i Hercegovini: 25 odsto svojih proizvoda plasira na domaće tržište, a 75 odsto izvozi u zemlje okruženja, Evropu i prekookeanske zemlje – SAD, Kanadu, Australiju i Saudijsku Arabiju.

Pored “Kraša”, drugi najveći akcionar u “Miri” je Republika Srpska preko Penzijskog – rezervnog fonda (9,99 odsto akcija) i Fonda za restituciju RS (5,05 odsto akcija).

capital.ba