Šezdesetpetogodišnja žena iz Prijedora preminula je od posljedica virusa korona na Klinici za infektologiju u Banjaluci, tri osobe su novozaražene, a novo žarište je u opštini Oštra Luka, izjavio je danas gradonačelnik Milenko Đaković.

Đaković je naveo da je riječ o Prijedorčanki iz naselja Čirkin Polje koja se liječila na Klinici za infektologiju u Banjaluci.

Kada je riječ o novozaraženima, oboljela je medicinska sestra koja živi u Prijedoru, a radi na UKC Republike Srpske u Banjaluci, zatim medicinski tehničar iz Doma zdravlja Oštra Luka i ćerka vozača Hitne pomoći u Oštroj Luci koji je, takođe, zaražen.

Đaković je rekao da je u Oštroj Luci zabilježen još jedan slučaj zaraze, a riječ je o starijem čovjeku koji je bio u prijedorskoj Kovid bolnici i zbog težih simptoma prebačen u Kliniku za infektivne bolesti u Banjaluku.

On je istakao da je u opštini Oštra Luka novo žarište, odakle dolazi više oboljelih, kao i da je nekoliko zaraženih u Prijedoru povezano sa tim klasterom.

Đaković je precizirao da je osoba koja je frezala zemlju većini stanovnika u Oštroj Luci porodično povezana sa osobom koja je radila na benzinskoj pumpi i njihovom vezom je došlo do širenja virusa.

Na području grada Prijedor sada ima osmoro zaraženih, a u Oštroj Luci devet, od kojih osam živi na području te male opštine.

Đaković je naglasio da su svi kontakti novozaraženih u izolaciji i da idu na testiranje, dok su ostali testirani u Oštroj Luci i Prijedoru negativni na korona virus.

Gradonačelnik Prijedora upozorio je stanovništvo da se obavezno pridržavaju propisanih mjera, prije svega nose maske, rukavice i drže distancu od najmanje dva metra sa svim osobama koje nisu članovi njihove uže porodice.

“Zbog ove pojave prijeti dalji prenos virusa i u gradu. Upozoravam građane da poštuju mjere koje su do sada naložene, mjere za vikend i da se ne okupljaju u većim grupama. Ponovo naglašavam da nosilac virusa možda nema nikakve sipmtome”, naglasio je Đaković.

On je dodao da je šest osoba juče prekršilo zabranu kretanja i naveo da je snabdjevenost tržišta robom dobra.

Pod zdravstvenim nadzorom je 95 osoba, od kojih je 63 u kućnoj izolaciji i 32 u karantinu, a 1.233 osobe su izašle iz zdravstvenog nadzora.

SRNA