Ove godine u srednjim školama u Republici Srpskoj skladu sa novom listom zanimanja pojedina zanimanja su spojena u jedno, kao npr. agroproizvođač, a neka su nova zanimanja, kao npr. agrotehničar, struka Poljoprivreda i prerada hrane. A neka zanimanja više nisu potrebna na tržištu rada, pa su ona i ukinuta.

Kada je riječ o oblasti elektrotehnike naći će se zanimanje multimedijalni tehničar, a u oblasti ekonomije, prava i turizma novo zanimanje je carinski tehničar.

U zdravstvu novo zanimanje biće pedijatrijski tehničar, a u struci mašinstva i obrade metala imaćemo zanimanja mehaničar mehatronike, pneumatike i hidraulike; operater savremenim tehnologijama; operater za obradu brizganjem. U geodeziji i građevinaratsvu novina je zanimanje monter suve gradnje-moler.

“Nova lista zanimanja usklađena je sa potrebama tržišta rada, npr. na zahtjev Kolektora. d.o. Laktaši odobreno je uvođenje zanimanja u trogodišnjem trajanju alatničar, struka Mašinstvo i obrada metala, te je planiran upis 24 učenika, odnosno jedno odjeljenje u JU Mašinska škola, Prijedor. Neka zanimanja su prebačena u drugu struku, kao npr. tehničar mehatronike iz Elektrotehnike u Mašinstvo i obradu metala i optičar iz Mašinstva obrade metala u Ostale djelatnosti”, rekli su za BUKU iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Dodaju da su pojedina zanimanja modernizovana u skladu sa savremenim potrebama tržišta rada, npr. tehničar računarstva je sad tehničar računarstva i programiranja; poljoprivredni tehničar je sad agrotehničar; tehničar PTT saobraćaja je sad tehničar poštanskog saobraćaja;tehničar za obradu drveta je sad tehničar za obradu drveta CNC, tekstilni tehničar je sad dizajner modni tehničar, rukovalac građevinskim i pretovarnim mašinama je sad rukovalac građevinskim i pretovarnim mašinama i kranovima….

“Neka zanimanja nisu potrebna tržištu rada, kao npr. vazduhoplovni tehničar, poslovni sekretar, hemijski operater, pirotehničar”, ističu iz ovog ministarstva pa su ona i ugašena.

Plan upisa u prvi razred svih srednjih škola u Republici Srpskoj za školsku 2020/2021. godinu dostupan je svim učenicima 9. razreda osnovnih škola i njihovim roditeljima putem Android aplikacije „Vodič kroz zanimanja”. Osim plana upisa učenicima su dostupni opisi zanimanja, statistike i sl. Aplikacija se može preuzeti besplatno na Play Storu.

6yka.com