U Prijedoru je korona virusom zaražen još jedan Prijedorčanin koji pripada klasteru u kojem je otkrivena zaraza kod Prijedorčanke (65).

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je da je novozaraženi Prijedorčanin smješten u izolaciju u prijedorsku bolnicu “Doktor Mladen Stojanović”. On je naveo da se zdravstveno stanje Prijedorčanke (65) za koju je prije dva dana saopšteno da je zaražena koronom pogoršalo zbog čega je ona iz prijedorske bolnice premještena na liječenje u Infektivnu klininiku u Banjaluci.

Đaković koji i komandant Štaba za vanredne situacije grada Prijedora, upozorio je da bi se zbog ova dva nova slučaja zaraze i velikog broja njihovih kontakata, epidemiološka slika u Prijedoru mogla pogoršati.

-Naglašavam, za ovog novozaraženog, pošto je iz istog klastera kao i osoba koja za koju je prekjuče objavljena zaraza, svi kontakti koji su tada sabirani su u međuvremenu bili u izolaciji kod kojih se mogao očekivati dalji prenos virusa. Ovaj klaster generalno izgleda kao jedan od složenijih, jer je poveznica bila kroz jedno vrijeme, potrajalo je i bilo je kontakata poprilično i sada se jedni po jedni testiraju da se utvrdi kakvo je stanje kod svih koji su stavljeni u karantin. To ćemo morati pratiti, i nastojimo da budemo što realniji sa izjavama, ali ovo djeluje na moguće usložnjavanje epidemijske slike u gradu Prijedoru – izjavio je Đaković.

Novi slučaj zaraze u Prijedoru: Kod još pet osoba u RS potvrđen virus korona – VIDEO

On je objasnio da u gradu Prijedoru trenutno imaju ukupno tri osobe zaražene korona virusom, dok su dvije osobe koje su i prve zaražene koronom preminule, dok je jedna izliječena.

-Mi ovog trenutka imamo tri zaražena virusom korona. Jedna osoba je u dobrom stanju u Studentskom domu “Nikola Tesla” u Banjaluci, jedna osoba je sa pogoršanjem stanja prebačena na Infektivnu kliniku u Banjaluci, stanje je znači pogoršano, i ovaj novozaraženi nalazi se u izolaciji u bolnici u Prijedoru. Ovaj novozaraženi i osoba koja je na Infektivnoj klinici su iz istog klastera – rekao je Đaković.

On je dodao da su 84 osobe u kućnoj izolaciji pod zdravstvenim nadzorom, te da je 1.119 osoba izašlo iz zdravtsvenog nadzora, a 17 osoba se nalazi u karantinu u hotelu Prijedor. Potvrdio je da su policijski čas u posljednja 24 sata u regiji prekršile četiri osobe, od kojih tri u gradu Prijedoru.

-Juče je u bolnici “Doktor Mladen Stojanović” bio ruski tim za dezinfekciju koji je na profesionalan način dezinfikovao sve prostore na području gradske bolnice i to je dobra aktivnost koja je juče provedena u gradu Prijedoru. Što se tiče snabdijevenosti tržišta i dalje cijenimo da je snabdjevenost dobra i da nema velikih poremećaja u snabdijevanju. Juče sam rekao da je otežana nabavka u manjim prodavnicama jer veliki trgovački centri kupuju više roba i manji teže mogu do tih svih roba doći – tvrdi on.

Najavio je da će danas u Gradskoj upravi imati sastanak sa sveštenicima pravoslavne crkve i predstavnicima islamske konfesije kako bi dogovorili ponašanje u vrijeme predostojećih praznika.

-Naša je želja da se poštuju sve mjere štabova, i da se ovo sve obavi u skladu sa pravilima koja propisuju stručnjaci da nema velikih okupljanja i da se proslavi u što manjoj mjeri. Pozivam građane da u što manjoj mjeri stupaju u kontakte, da se drže distance od najmanje dva metra, da nose zaštitna sredstva i da smognemo snage da sve ovo što smo do sada uradili, da to ne razvalimo u kratkom vremenu, a to se može desiti u velikom broju kontakata, jer zaista više niko nije siguran ko je nosilac virusa. Samo samodisciplina može nas spasti od daljeg razvoja epidemije – istakao je on.

Đaković je rekao da su u skladu sa naredbom Republičkog štaba utvrđene dvije lokacije na kojima bi u slučaju daljeg razvoja epidemije mogla biti postavljena poljska bolnica.

-Jedna je na aerodromu Urije, a druga na stadionu Trgoprodaje kod kasarne, to su dvije lokacije, a stručnjaci treba da izaberu. To bi bilo potrebno u slučaju da ima više oboljelih – smatra Đaković. On je poručio da će grijanje u gradu biti produženo dok to zahtjevaju vremenski uslovi.

EuroBlic-srpskaindo.com