Grad Prijedor sutra pokreće akciju “Budimo humani” u kojoj će biti omogućena kućna dostava namirnica starijim i nemoćnim osobama, te licima sa invaliditetom, trudnicama i svima u stanju potrebe.

“Cilj akcije je da potencijalno najugroženije kategorije stanovništva ostanu kod kuće i da im namirnice na brz i efikasan način budu dostavljene u njihova domaćinstva”, navodi se u zaključcima Štaba za vanredne situacije.

Svi građan stariji od 65 godina, hronični bolesnici, trudnice i osobe sa invaliditetom kojima je otežano kretanje imaju pravo na ovu uslugu pozivom na broj koji će biti naknadno objavljen.

“Moguće je naručiti do 15 namirnica, s tim da pojedinačna težina robe ne može biti veća od tri kilograma. Namirnice se plaćaju po dostavi, bez troškova dostave i po cijeni kao u tržnim centrima. Namirnice se mogu naručivati od 8.00 do 14.00 časova, a isporuka se obavlja do 18.00 časova”, navedeno je u zaključcima.

Vodiće se evidencija poziva kako bi se spriječila zloupotreba, a naručiti se mogu hrana i osnovne životne potrepštine za higijenu, a neće se moći naručivati kozmetika, alkoholna pića i slično.

“Naša sugestija je da ovo bude višednevna nabavka kako se iste osobe ne bi javljale svakog dana, a servis će raditi svakog dana osim nedjelje. Akcija će trajati sve dok traje aktuelna epidemiološka situacija”, navodi se u zaključcima Štaba.

Štab je obavezao Crveni krst i Centar za socijalni rad da u saradnji sa poslovnim subjektima na bazi dobrovoljnosti i neprofitnog rada organizuju dostavu namirnica i osnovnih potrepština licima starijim od 65 godina koja su u stanju socijalne pomoći.

Štab je takođe naredio svim pravnim licima koja vrše javni prevoz da ovu uslugu regulišu tako da u udarnim terminima od 5.00 do 8.00, od 14.00 do 16.00 i od 21.00 do 23.00 časa vrše prevoz sa svim mogućim kapacitetima, da se ne stvaraju gužve u autobusima, a da se sve ostale linije privremeno zaustavljaju, dok taksi prevoz nastavlja sa radom.

U Prijedoru je potvrđen jedan slučaj oboljenja od virusa korona i oboljelo lice je upućeno u UKC Banjaluka, a u kućnoj izolaciji i pod zdravstvenim nadzorom je 705 lica.

SRNA