Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je danas da se u selu Jutrogošta kod Prijedora već petu godinu u povodu Dana Republike održava šahovski turnir u organizaciji Šahovskog kluba “Rudar” Prijedor.

“Ovaj turnir okuplja šahiste iz šire regije i polako postaje tradicionalan, a za mene su, kao i u svakom sportu, pobjednici svi koji učestvuju”, rekao je Đaković novinarima u Jutrogošti.

On je iskoristio ovu priliku da svim šahistima, ali i građanima Prijedora i Republike Srpske čestita Dan Republike jer je to,kako je istakao, izuzetan dan za sve njene građane.

Predsjednik Šahovskog kluba “Rudar” Prijedor Rade Javorić rekao je da je ovaj turnir skroman doprinos šahista obilježavanju 9. januara i izrazio zadovoljstvo što i druge lokalne zajednice kreću tim putem, budući da i Foča danas počinje sa sličnim događajem.

“Ovdje su i mladi i iskusni šahisti. Prijavljenih je 35. Nema nagrada, nego smo tu da se družimo i obilježimo 9. januar, a nagrade su na opštinskim, regionalnim i republičkim prvenstvima”, dodao je Javorić.

Milan Vukić je velemajstor iz Banjaluke koji na turniru u Jutrogošti učestvuje posljednje tri godine.

“Turnir ima društveni značaj jer je u povodu Dana Republike i jer je počast i sjećanje na poginule borce iz ovog kraja. Dolazim iz razloga da obilježimo ta dva momenta”, rekao je Vukić.

Članica Šahovskog kluba “Rudar” Prijedor Branka Gajić od 6. godine igra šah, svake godine dolazi na ovaj turnir i, kao prosvjetni radnik, u školama se zalaže da se uvodi šah i da žive šahovske sekcije.

“Ove godine sa nama su učenici iz osnovnih škola `Branko Ćopić`, `Petar Kočić` i `Petar Petrović NJegoš`”, dodala je Gajićeva.

NJena devetogodišnja kćerka Emilija jedna je od najmlađih učesnica turnira.

“Znala sam da slažem figure s dvije godine. Deda Savo me naučio. Došla sam ovdje da igram šah, da se zabavljam i da još učim neke poteze”, kaže Emilija.

www.prijedorgrad.org