Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Jugomira Marčetića, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) za zločine počinjene nad bošnjačkim civilnim stanovništvom iz mjesta Zecovi (opština Prijedor).

Tužilaštvo tereti Jugomira Marčetića za učešće u napadu na selo Zecovi, kada je ubijeno najmanje 150 osoba, te protjerano cjelokupno stanovništvo i zatočeno u logore Omarska, Keraterm i Trnopolje na području Prijedora.

„Marčetić se tereti da je lično učestvovao u nasilnom razdvajanju muškaraca od žena i djece, te progonu civila, kao i u ubistvu oko 20 civila bošnjačke nacionalnosti iz navedenog sela“, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U saopćenju je navedeno i da je Marčetić učestvovao u mučenju, nečovječnom postupanju, kao i silovanju i seksualnom zlostavljanju žena i djevojaka bošnjačke nacionalnosti.

Prema Tužilaštvu, napad na Zecove je izvršen za vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS, policije i paravojnih formacija na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Prijedora, u okviru kojeg je Marčetić postupao suprotno odredbama Međunarodnog humanitarnog prava.

Navode optužnice, Državno tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 20 svjedoka i stručnih vještaka, od čega će oko trećine svjedoka iskaz dati uz mjere zaštite, te prilaganjem oko 80 materijalnih dokaza.

BIRN