Nakon katastrofalne sezone, prijedorski pčelari sabiraju štetu! Zbog nepovoljnih vremenskih uslova, prinos meda bio je izuzetno loš. Dodatni problem su i zarazne bolesti, koje su se pojavile u mnogim pčelinjacima. Pčelarima je upućen apel, da se učlane u neko od udruženja, u kojima mogu da dobiju podršku i pomoć pri zaštiti pčelinjaka.

Za dvije i po decenije koliko se bavi pčelarstvom, Željko Maletić iz Petrovog Gaja kod Prijedora lošiju godinu ne pamti.

Zbog hladnog i kišovitog proljeća medonosna bagremova paša u potpunosti je podbacila. Ipak, kako kaže Željko, lošu godinu bar donekle je popravila livadska paša.

– Na mom prostoru u drugoj polovini sedmog i polovinom osmog mjeseca bilo je nešto prinosa livadskog meda, ispod prosjeka ali pokrićemo troškove – priča Maletić.

Većina prijedorskih pčelara, kažu, budžet će popunjavati prodajom prošlogodišnjeg meda. Međutim, njihovim problemima tu nije kraj.

Dodatan problem u pčelinjacima ove godine predstavljale su i zarazne bolesti pčela, koje su se do ove godine rijetko pojavljivale.

Zbog nedostatka hrane tokom godine, pčele su u veoma lošoj kondiciji dočekale zimu, pa su podložne raznim virusima.

Јedan od najvećih problema je varoa, vrsta krpelja koja napada pčelinja društva.

– Može doći do problema da se sa lošom ishranom jave bolesti kao što je nezemoza i druge, koje su zarane bolesti i mogu desetkovati pčelinjake – rekao je Mile Knežević, predsjednik Skupštine udruženja pčelara “Prva pčela” Prijedor.

Samoinicijativno liječenje može da bude pogubno, pa se pčelarima savjetuje učlanjenje u neko od udruženja, gdje mogu da dobiju adekvatna uputstva i pomoć pri zaštiti pčelinjaka.

U Prijedoru postoje tri udruženja pčelara, a najaktivnije među njima je “Prva pčela” koje ima oko stotinu članova.

RTRS