Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske razmatraće na narednoj sjednici plan parcelacije za auto-put Banjaluka – Prijedor po skraćenom postupku.

U tom dokumentu se naglašava da se plan usvaja na period od deset godina, u skladu sa Zakonom o uređenju prostora i građenju.

Ugovorom o koncesiji za izgradnju autoputa Banjaluka – Prijedor – Novi Grad (prva faza Banjaluka – Prijedor) je potpisan između Vlade RS i kineske kompanije „SDHS-CSI BH“ u decembru 2018. godine.

Koncesionar je podnio inicijativu Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS za donošenje Odluke o izradi Plana parcelacije za izgradnju auto-puta Banja Luka – Prijedor, čije usvajanje je preduslov za rješavanje imovinsko pravnih poslova.

Ukupna dužina autoputa iznosi 42 km.

Rok početka izgradnje je dvije godine od dana potpisivanja ugovora, a iz resornog ministarstva su naveli da su trenutno u toku aktivnosti na ispunjavanju obaveza definisanih u ugovoru da bi se ostvarili svi preduslovu za početak izgradnje.

Na istoj sjednici parlamenta, koja je zakazana za 26.novembar, biće razmatran i Prijedlog odluke o usvajanju dijela Plana parcelacije za autoput i gasovod dionice Vukosavlje – Brčko i Brčko – Rača po skraćenom postupku za dionicu Brčko – Bijeljina – Rača.

Sredinom juna usvojena je odluku o izradi Plana parcelacije za autoput i gasovod dionice Vukosavlje–Brčko i Brčko–Rača po skraćenom postupku.

Tokom javnog uvida pristigao je znatan broj primjedbi i sugestija na nacrt dokumenta koji se odnosi na dionicu Vukosavlje–Brčko, zbog čega je Ministarstvo saobraćaja i veza, 18. oktobra 2019. godine, zatražilo mišljenje o mogućnosti usvajanja sprovedbenog planskog dokumenta – Plana parcelacije za auto-put i gasovod dionice Vukosavlje–Brčko i Brčko–Rača u dvije faze.

Odlukom o pristupanju izradi je određeno da taj autoput sa gasovodom čine dvije različite, odvojene dionice: dionica Vukosavlje–Brčko dužine 32 km i dionica Brčko–Rača dužine 38,50 km.

Budući da je odlukom koja čini osnov za izradu predmetnog plana parcelacije, jasno definisana podjela autoputa sa gasovodom na dvije dionice, ostavljena je mogućnost izrade i usvajanja Plana parcelacije za aut-put i gasovod dionice Vukosavlje–Brčko i Brčko–Rača u fazama, odnosno fazna izrada i usvajanje prema navedenim, utvrđenim dionicima.

Shodno navedenom, za plan parcelacije dionice Vukosavlje–Brčko biće sproveden zaseban postupak usvajanja plana parcelacije, pojašnjava se u predloženoj odluci.

Fena
Foto – ilustracija