Mladim Prijedorčanima je najveći problem pronaći posao, ali nedostaju im raznovrsniji društveni događaji u kojima bi mogli da učestvuju, upozoravaju iz lokalnih organizacija koje okupljaju mlade.

Armin Suljanović iz Omladinskog centra Donja Puharska kaže da je lokalna zajedenica zakazala u promociji većeg broja sportskih i kulturnih aktivnosti koje bi mogle privući mlade.

– Prije rata sva dešavanja su bila u centru grada i bila su pristupačnija. Sada se sve organizuje po dvoranama i u zatvorenim prostorijama. S druge strane, na takozvanim „in“ mjestima u gradu nalaze se kladionice. Mladima je lakše otići u kladionicu koja mu se nalazi usput ili na putu do škole, nego na neki kulturni događaj – ističe Suljanović.

Dodaje da Prijedor, kao i čitava BiH, ima bogatu prirodu čiji sadržaj nije iskorišten.

– Priroda nam je takva da možemo u njoj imati sve aktivnosti koje su popularne u zemljama Evrope. Imamo Klub ekstremnih sportova, staze za penjanje na Kozari, ali to nije dovoljno promovisano jer mnogi ne znaju da na Mrakovici imaju i biciklističke staze. Zašto mlade ne privući na biciklizam ili paraglajding i tako ih odvojiti od ulice – kaže Suljanović.

Predsjednik Centra za mlade „Kvart“ iz Prijedora, Branko Ćulibrk, kaže da mladi u gradu na Sani imaju probleme iste kao i oni u ostalim gradovima.

– Većinom mladi govore o potrebi radnih mjesta, lokala za izlaske i provođenje slobodnog vremena, prostora za mlade koji će omogućiti rad i djelovanje u različitim sferama nezavisno od političkih partija, potrebni su im različiti kulturni i mnogo drugih sadržaja. Mi smo često osuđeni na činjenicu da su kulturne manifestacije svedene na folklore i slične manifestacije koje nisu namjenjene mladima – kaže on.

Dodaje da je najveći izazov pronaći posao od kojeg se može pristojno živjeti te da je nedovoljna zaštita prava građana stvorila osjećaj nesigurnosti za život i djelovanje mladih.

Navodi da su letargija i osjećaj bespomoćnosti mladih posljedica lošeg iskustva i brojnih svakodnevnih problema poput kriminala i korupcije, stranačkog zapošljavanja te izrabljivanja od strane poslodavaca.

– Mladi često slijepo vjeruju da nikakve promjene nisu moguće, pa čak i one najmanje. Mi smo učestvovali ili pokretali rešavanje određenih problema mladih, kao što je otvaranje omladinskog doma, skejt parka, prostora za mlade muzičare, nekoliko ekoloških inicijativa i slično, i nismo imali pozitivne rezultate – tvrdi on.
Predsjednik Upravnog odbora Omladinskog savjeta Prijedor Nebojša Savanović takođe smatra da je u ovom gradu potrebno više sadržaja za mlade.

– Nedostaju zatvoreni bazen, đački dom za srednjoškolce, ali i dom za studente – kaže Savanović.

Kao i ostali aktivisti, ističe da je nezaposlenost najveći problem mladih.

– Slobodno vrijeme je đavolje igralište. Zapošljavanje je problem čitavog grada, ne samo mladih. U nekim porodicama ne rade ni roditelji, a kamoli djeca – kaže on.

Savanović smatra da su mladi aktivni jer se javljaju na pozive za omladinske projekte, ali i da se u radu omladinskih organizacija osjeti odlazak mladih u inostranstvo.

– Svi mladi koji imaju znanja iz projektnog menadžmenta i stranog jezika imaju širom otvorena vrata za odlazak tamo gdje su bolji uslovi. Sama činjenica da ostajemo bez visokokvalifikovanih ljudi govori jasno kakva nam budućnost u ovom sektoru slijedi – kaže on.

Zaključuje da mlade u Prijedoru može zadržati bolji životni standard, što podrazumijeva veće plate i bolje uslove rada.

Predlagali osnivanje Omladinske zadruge

Predsjednik Upravnog odbora Omladinskog saveta Prijedor Nebojša Savanović kaže da su mladi predlagali osnivanje Omladinske zadruge.

– Tako bi oni do 35 godina života imali mogućnost da zarade za kiriju ili neki drugi rashod. Bila bi uređena tako da porezi i doprinosi budu neznatni za poslodavce. Činjenica koja koči osnivanje su zakoni iz 1996. godine, ali i novi sistem koji ne trpi pojedina rješenja za poreze i doprinose – ističe on.

EuroBlic-srpskainfo.com