Na suđenju za zločine počinjene na području Prijedora, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine je kazao da je 1992. godine u Rakovčanima vidio odvođenje Miće Kadirića, nakon čega ga više nije vidio, niti je čuo za njega.

Hasan Đuldanić je ispričao da se u aprilu 1992. vratio u selo Rakovčani iz Hrvatske, te da su, u periodu dok je bio tu, neka sela s bošnjačkim stanovništvom “nestala”.

“Sva ona sela preko pruge su nestala. Narod je nestao. Ili su poubijani, ili odvedeni u logore, ili su otišli kao i ja”, rekao je svjedok, dodavši da je 20. augusta 1992. godine otišao u Tukove, a potom za Travnik.

Đuldanić je pojasnio da su u njegovom zaseoku čuli pucnjavu, ali da su ostali živi zahvaljujući njegovom komšiji Radetu Bilbiji. Dodao je da je njegova majka othranila Bilbiju.

“Čuo sam da je bio tamo kao nekakav zapovjednik… Ja ne znam šta je bio, ali da nije njega bilo, nikad vi mene ne biste vidjeli”, kazao je svjedok odgovarajući na pitanja Tužilaštva.

On se prisjetio da je u augustu 1992. godine kroz prozor vidio kako tri vojnika vode Miću Kadirića prema Ljubiji, nakon čega ga nikada više nije vidio, niti čuo za njega. U unakrsnom ispitivanju svjedok je rekao da nije poznavao ove vojnike.

Đuldanić je izjavio i da mu je Ćamil Ališković pričao kako je bio uhvaćen i tučen, kao i da je vojska prilikom pregleda kuće Smaila Kadirića pronašla pištolj. Ališković je svjedoku, kako je istakao, kazao da je tu bila osoba po nadimku Baja – “od Radine sestre Ilinke sin”.

“Ćamil mi je sve pričao. Kaže: ‘Odvede vojska Emsuda’”, rekao je Đuldanić, dodavši da je čuo da je Emsuda Kadirića neko “probio nožem”.

Svjedok je naglasio da je čuo kako je vojska odvela Smaila Kadirića, te da mu je “brat rekao da je uboden u srce”.

Tužilaštvo BiH tereti Ranka Babića, Bratislava Bilbiju i Đuru Adamovića, bivše pripadnike Vojske Republike Srpske (VRS), za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Prijedora, a na teret im je stavljeno da su u augustu 1992. u zaseoku Bukvik odvojili više muškaraca bošnjačke nacionalnosti, a potom učestvovali u njihovom mučenju, zlostavljanju i ubistvima.

Na ovom ročištu završeno je ispitivanje svjedokinje “E”, koja je potvrdila svoje potpise na predočenim izjavama, ali je ustvrdila da nju niko nije saslušavao kao svjedoka. Pojasnila je da je njena svekrva dala izjave, ali da ih je ona lično potpisivala svojim imenom jer je svekrva bila nepismena.

Suđenje će se nastaviti 4. novembra.

BIRN