Blagajnik Medžlisa Islamske zajednice u Prijedoru Haris Čirkić osumnjičen je da je pronevjerio najmanje 100.000 maraka sa računa ove vjerske organizacije, otkriva Srpskainfo.

Naš izvor kaže da Čirkić još nije uhapšen, ali da inspektori vode intenzivnu istragu o njegovim mutnim radnjama na poslovnima blagajnika u IZ Prijedor.

Da se istraga protiv njega vodi potvrdili su u nam i u Policijskoj upravi Prijedor, gdje nisu otkrivali detalje oko ovog slučaja.

Portparol PU Prijedor Vesna Pačariz rekla je za Srpskainfo da je njima prijavljeno da je od strane odgovornog lica Medžlisa Islamske zajednice počinjeno krivično djelo pronevjera.

– Uz saglasnost Okružnog javnog tužilaštva Prijedor, preduzimamo sve potrebne radnje radi utvrđivanja svih okolnosti navedene prijave – istakla je Pačarizova.

Sumnja

Prema našim izvorima, u Medžlisu IZ Prijedor nedavno su otkrili da nedostaje novac na njihovim računima, te sumnjaju da je upravo Čirkić odgovoran za to.

– Za ovaj slučaj odgovorni u Islamskoj zajednici saznali su nedavno, kada je utvrđeno da nisu plaćena određena potraživanja iz Bihaća. On je bio dužan da plati neke radnike ili tako nešto, i za to je trebao da prebaci 50.000 maraka na njihov račun. Međutim, kada nisu dobili novac oni su pozvali Čirkića i pitali u čemu je problem. On se na početku pravdao da je za to kriva banka i da oni još nisu prebacili novac, ali na kraju su shvatili da neće dobiti dogovorene pare – pojašnjava izvor Srpskainfo.

Oni su se zatim požalili glavnom imamu Huseinu Veliću, koji je daljim provjerama utvrdio da novac nije uplaćen, te je posumnjao da u kasi nedostaje još veća cifra.

– On je cijeli slučaj prijavio policiji kako bi se utvrdilo koliko dugo i koliko tačno novca je pronevjerio blagajnik Čirkić. Velić je prijavio da su izračunali da na računu nedostaje najmanje 101.000 maraka – istakao je naš sagovornik.

Tokovi novca

Prema našim saznanjima, Čirkić se pravdao da postoji taj novac, da je na računu, ali prvim provjerama te pare nisu pronađene.

– Ako se dokaže njegova krivica za ovaj manjak, biće teško utvrditi kolika je stvarna šteta koju je pričinio ovaj blagajnik. Prema prvim dokazima koji su inspektori skupili, sumnja se da je on novac uzimao direktno na ruke, pa zbog toga nema tragova o toku novca – ističe izvor iz istrage.

Kaže da je novac dolazio iz donacija, ali i priloga vjernika. Čirkić je bio dužan da taj novac spremi na račun Islamske zajednice Prijedor. Međutim, on ga je zadržavao.

Zbog toga će biti veoma teško utvrditi koliko je novca prošlo kroz njegove ruke i koliko je od toga ostalo u njegovom džepu.

– Čirkić će uskoro biti saslušan zbog ovih pronevjera i najvjerovaznije će protiv njega biti podnesen izvještaj nadležnom tužilaštvu – istakao je pomenuti sagovornik.

Prema krivičnom zakonu Republike Srpske, za pronevjeru veću od 50.000 maraka može se dobiti od 2 do 10 godina zatvora.

Bez komentara

Zbog slučaja pronevjere novca iz Medžlisa Islamske zajednice kontaktirali smo glavnog imama Huseina Velića.

On nam je kratko potvrdio da zna za ovaj slučaj, ali da za sada ne može ništa komentarisati.

EuroBlic-srpskainfo.com
Foto – facebook

Povezane vijesti

U saobraćajnoj nezgodi poginuo Prijedorčanin, četi... Na magistralnom putu Kozarska Dubica - Gradiška, u Kozarskoj Dubici, 23.10.2019. godine, oko 09,00 časova, dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su ...
Stravičan sudar tri vozila: Jedna osoba poginula, ... U stravičnoj nesreći koja se dogodila kod Kozarske Dubice poginula je jedna osoba, a četiri su povrijeđene, potvrđeno je za Srpskainfo iz Policijske u...
PU Prijedor: U slijetanju teretnog vozila povrijeđ... Na području koje pokriva Policijska uprava Prijedor proteklih dana dogodilo se nekoliko saobraćajki u kojima je bilo materijalne štete ali i povrijeđe...
PU Prijedor: Vozač mopeda teže povrijeđen u sudaru... Na području koje pokriva Policijska uprava Prijedor proteklih dana dogodilo se nekoliko saobraćajki u kojima je bilo materijalne štete ali i povrijeđe...
PU Prijedor: Kažnjeno više od pola kontrolisanih t... Policijski službenici Policijske uprave Prijedor u vremenskom periodu od 16.10. do 21.10.2019. godine, realizovali su akciju pojačane kontrolevozača t...
Suđenje Ranko Babić i ostali: Tijelo svekra na put... Na suđenju za zločine počinjene na području Prijedora, zaštićena svjedokinja Državnog tužilaštva ispričala je da je u augustu 1992. godine na putu vid...
PU Prijedor: Djevojčica povrijeđena u slijetanju a... Na području koje pokriva Policijska uprava Prijedor proteklih dana dogodilo se nekoliko saobraćajki u kojima je bilo materijalne štete ali i povrijeđe...
PU Prijedor: Nepoznati izvršilac oštetio vjerski o... Policijskoj stanici Kozarska Dubica, dana 20.10.2019. godine, oko 06:50 časova, prijavljeno je da je u Kozarskoj Dubici, na vjerskom objektu Islamske ...