Utakmicom između fudbalskih klubova „Crvena zvezda“ iz Beograda i „Krupa“ iz Krupe na Vrbasu na Gradskom stadionu u Prijedoru sutra počinje četvrti međunarodni dječiji fudbalski festival „Trofej Urije – Prijedor 2019“.

Predsjednik Fudbalskog kluba „Radnik Urije“, Slaviša Kralj izjavio je da na ovaj turnir pionira i predpionira dolaze klubovi iz pet država.

– To su veliki klubovi, najveći iz regije, prošlogodišnji osvajač u obe konkurencije „Crvena zvezda“ iz Beograda ponovo će biti u Prijedoru stim da će ove godine nastupati sa jednom selekcijom pionira. Pored njih imamo goste iz Nogometnog kluba „Olimpija“ Ljubljana iz Slovenije, „Lokomotivu“ iz Zagreba, FK „Vojvodina“ iz Novog Sada i prvi put dolazi klub iz Mađarske „Segedin 2011“, to je realativno mladi klub sa dobrom školom i oni će se predstaviti prijedorskoj publici i svim ljubiteljima fudbala- rekao je Kralj.

Dodao je da će turnir trajati tri dana, odnosno da će od 15. do 17. avgusta igrati pioniri i predpioniri. U drugom dijelu turnitra „Trofej Urije“ koji će biti održan 28. i 29. septembra takmičiće se malđe selekcije, odnosno djeca uzrasta od devet do 12 godina.

– Format je takav da smo ograničili broj ekipa i turnir je pozivnog karaktera. Svaka kategorija od ukupno šest koliko će ih biti u avgustu i septembru, imaće po osam klubova učesnika. Na turnir su pozvani klubovi sa kojima sarađujemo i sa kojima unazad osam godina imamo korektnu saradnju i kod kojih gostujemo na turnirima – izjavio je on.

Dodao je da je seniorski tim FK „Urije“ u najnižoj, odnosno petoj ligi grada Prijedora, ali da je ovaj klub postao prepoznatljivi po uspješnom radu sa djecom.

– Smatramo da u Prijedoru treba da napravimo nešto naše i da možemo ugostiti klubove koji nas dočekaju u svojim gradovim. Ovaj turnir je dobar za grad ali i regiju i državu jer ima međunarodnu težinu, i sami klubovi koji učestvuju imaju težinu. Velika je stvar kada naši dječaci imaju mogućnost da odmjere snagu sa većim klubovima. Radnik Urije će pokušati da napravi brend od ovog turnira, kao što imamo ulične trke i padobranski kup, zaslužujemo da imamo i ovakvu fudbalsku manifestaciju – istakao je Kralj.
Dodao je da turnir podržavaju grad Prijedor, Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS te brojni sponzori.

– Suorganizatori su Gradski fudbalski savez Prijedor i Područni fudbalski savez Prijedor, jer ove godine Prijedor obilježava 100 godina fudbala u gradu čiji je nosilac obilježavanja GFS Prijedor, tako da je predviđen i ovaj turnir povodom tog obilježavanja – objasnio je Kralj.

Dodao je da će turnir biti otvoren sutra u 16 sati te da će nakon utkamice između „Crvene Zvezde“ koja je prošlogodišnji pobednik i „Krupe“ snagu odmeriti i domaćin „Radnika Urije“ sa igračima NG „Lokomotiva“ iz Zagreba.

Ulaz na sve utakmice biće besplatana, a one će se tokom tri naredna dana igrati na Gradskom stadionu u Prijedoru, ali i stadionima FK „Omarska“, FK „Berek“, OFK „Brdo“ i FK „Krupa“.

Najbolji klubovi i igrači biće nagrađeni trofejima, medaljam i diplomama.

Organizatori poručuju da će drugi dio turnira u septembru biti još atraktivniji jer bi pored klubova iz Srbije i Slovenije trebalo da učestvuju i ekipe iz Italije i Švajcarske.

EuroBlic-srpskainfo.com