Udruženje likovnih umjetnika Prijedor objavilo je na Facebook stranici „Prijedor grad murala“ 56 prijedloga koji su pristigli na konkurs za dodjelu sedme godišnje međunarodne nagrade “Paola de Manincor” za najbolji mural u Prijedoru za 2019. godinu.

Autori pristiglih radova dolaze iz 11 zemalja, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Italije, Njemačke, Poljske, Portugala, Egipta i Maroka.

Stručni žiri zasjeda krajem ove sedmice kada će odlučiti o najboljem prijedlogu.

Pobjednik ovogodišnjeg konkursa dobiće priliku da svoj rad realizuje na fasadi stambene zgrade u Ulici Nikole Pašića koja je okrenuta ka prostoru između Muzeja Kozare i zgrade Policijske uprave Prijedor.

Godišnja međunarodna nagrada za najbolji mural u Prijedoru “Paola de Manincor” sastoji se iz plakete i nagradnog fonda od 3.000 KM.

Paola de Manincor je slikarka iz Lavisa u italijanskoj pokrajini Trentino, koja je 1998. godine, zajedno sa djecom iz tadašnjih izbjegličkih centara, oslikala prvi mural u Prijedoru na Elektrotehničkoj školi.

U proteklih šest godina naš grad je u okviru projekta “Prijedor – grad murala” dobio murale – “Šeširdžija” Nataše Konjević iz Banjaluke, “Transformacija” mađarskog strit-art umjetnika Atile Samožija Vidama, “Vrt” rumunskog autora Raula Opree, „Grad“ Umjetničke grupe “Dim tim” iz Beograda, „Negdje između početka i kraja“ Selvera Begića iz Banjaluke i “Gejm On“ Ljubiše Pušca iz Omarske.

Sve radove/prijedloge možete pogledati OVDJE

Tekst – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
Foto – ULUPD