Prijedorčanin D. D. ogorčen je što je pregled pedijatra za svog trogodišnjeg sina u prijedorskom Domu zdravlja morao da plati 40 KM iako ima zdravstveno osiguranje.

Razlog je što je njegov sin registrovan kod pedijatra u Zdravstvenoj ustanovi “Hana” koja inače ima sklopljen ugovor sa Fondom zdravstvenog osiguranja RS. Međutim, mališan se razbolio prošlog mjeseca u subotu kada pedijatri u “Hani” rade do 13 sati.

– U subotu oko 14 sati morali smo zatražiti pomoć ljekara jer je dijete imalo temperaturu oko 40 stepeni i ona se nije spuštala nakon obloga i antipiretika. Pošto je “Hana” prestala sa radom a dijete je bilo u kritičnom stanju, obratili smo se Pedijatrijskoj službi Doma zdravlja gdje su nam rekli da moramo prvo platiti 40 KM pregled a po nalogu direktorice pa da će tek onda dijete biti pregledano, i da ih pacijenti “Hane” ne interesuju – tvrdi ovaj Prijedorčanin.

Dodaje da on i supruga za zdravstveno osiguranje mjesečno izdvajaju oko 680 KM, a godišnje 8.160 KM.

– Zato ne mogu da prihvatim činjenicu da naše dijete nije pokriveno zdravstvenom zaštitom subotom u periodu od 13 sati kada “Hana” prestaje da radi pa do 15 sati kada počinje sa radom Služba hitne medicinske pomoći – ističe on.

Navodi da je bio iznenađen ali da je odmah platio da njegovo dijete pregleda pedijatar.
– Zanimljivo je da potvrdu o plaćanju nisam dobio na fiskalnom računu već na blok računu. Poslije sam uspio da novac koji sam dao za pregled vratim od Fonda zdravstvenog osiguranja. Nije ovdje problem što sam ja platio 40 maraka, već je ovo pitanje odnosa direktorice Doma zdravlja prema pacijentima. Smatram to bezobrazlukom i javašlukom! I šta će biti sa djecom čiji se roditelji nađu u istoj situaciji a ne budu imali 40 KM za pregled? Mogu da umru – ističe ovaj Prijedorčanin.

Dodaje da je namjeravao da prijavi istražnim organima da je direktorica Doma zdravlja počinila krivično djelo ne pružanje zdravstvene njege i usluge vitalno ugroženoj osobi, ali da je zbog velikog razočaranja odlučio da ne prolazi ponovo ovu mučnu situaciju.

Zašto Dom zdravlja ima ovakav odnos prema osiguranicima Fonda zdravstvenog osiguranja koji su izabrali pedijatre u “Hani”, nismo uspjeli saznati od direktorice Slavice Popović jer nam nije odgovorila na telefonski poziv.

Nejasno je i zašto radnici Doma zdravlja od roditelja čija su djeca registrovana u “Hani” uzimaju novac za pregled i izlažu ih dodatnom trošku i stresu, kada imaju mogućnost da takve preglede fakturišu Fondu zdravstvenog osiguranja RS.

Naime, Fond zdravstvenog osiguranja RS plaća preglede mališana u državnim i privatnim ustanovama sa kojima ima sklopljene ugovore. U ovom slučaju da je Dom zdravlja za pregled mališana koji je registrovan u “Hani” dostavio račun Fondu zdravstvenog osiguranja RS, Dom zdravlja bi i dobio novac. Najvažnije je što bi na takav način roditelji i bolesni mališan bili pošteđeni dodatnog stresa.

EuroBlic-srpskainfo.com