U okviru “Prijedorskog ljeta kulture” i svetkovanja posvećenog Svetoj velikomučenici Marini, u narodu poznatijoj kao Ognjena Marija, u selu Brezičani kod Prijedora održano je četvrto po redu Veče tamburice.

Ovaj međunarodni festival tamburaške muzike, nastao u znak sjećanja na preminulog proizvođača tambura i tamburaša, Novaka Savanovića, okupio je tamburaše iz Republike Srpske i Hrvatske.

Osam tamburaških orkestara iz Banjaluke, Prnjavora, Gradiške, Laktaša, Kozarske Dubice, Prijedora i Hrvatske izvelo je po tri numere na “Večeri tamburice” u prijedorskim Brezičanima. Kiša je omela planove, pa je festival održan u Društvenom domu, umjesto pod vedrim nebom.

– Ovdje smo prvi put. Djelujemo tek godinu i po dana, sve cure idu u srednju školu, dok jedna pohađa još osnovnu. Početnice smo, takod a još treba mnogo da učimo. Veselimo se novim iskustvima – rekla je Petra Marković iz ženskog tamburaškog sastava “Liberta” Kaptol iz Hrvatske.

Dirigent Gradskog tamburaškog orkestra Banjaluka Zlatan Mirić dodao je da mu je drago jer tambura kao instrument polako dolazi do izražaja i da se ta kulturna tradicija njeguje.

Odavno je tambura, zahavljujući preminulom proizvođaču ovog instrumenta i tamburašu, Novaku Savanoviću, postala zaštitni znak njegovih rodnih Brezičana. Tako je i “Veče tamburice” dobilo svoje mjesto u programu “Prijedorskog ljeta kulture”, a povodom svetkovanja posvećenoj Ognjenoj Mariji.

– None je to prepoznao, napravio nam instrumente i vidjećete večeras da kod svih orkestara ima bar po dva, tri instrumenta koja je on pravio i ovo je stvarno njemu u čast – istakao je Zoran Vukić član Tamburaškog orkestra KUD-a “Milan Egić” iz Brezičana.

Predsjednik KUD-a “Milan Egi攓 i član OO Dragan Savanović naveo je da se s obnovom rada KUD-a rodila ideja o svetkovanju Ognjenoj Mariji.

– Tu ideju je nakon par godina prihvatio i Grad Prijedor i ušli smo u program kulturnog ljeta grada Prijedora, a na ideju i prijedlog pokojnog Novaka Savanovića jedno veče je posvećeno tamburici – dodao je Savanović.

U ovkiru “Večeri tamburice” predstavljeni su lokalni proizvodi, ručni radovi, kao i bogata ponuda domaćih jela i pića.

RTRS