U sjeverozapadnom dijelu Srpske, velike padavine izazvale su poplave.

U Prijedoru je proglašen prvi stepen pripravnosti zaštite od poplava zbog rasta nivoa vodostaja rijeke Miloševice, Puharske i Vragolovače.

U Novom Gradu najkritičnije je u Svodni, Vidoriji i Tunjici. Zasjedali su gradski i opštinski štabovi za vanredne situacije.

U naselju Vrbice je zaplavljeno nekoliko desetina stambenih objekata. Vatrogasci i građani postavljanjem vreća pokušavaju da od vode odbrane ovo naselje. Iako se bujične vode povlače, zbog neprekidnih padavina nivo rijeke Sane raste 10 centimetara po satu. Vodostaji rijeka rastu u Kostajnici, Novom Gradu i Kozarskoj Dubici. Iz prijedorskog Vodovoda poručuju – voda iz gradskog vodovoda ispravna je za piće. Detalji u prilogu Ivane Pekarić koja je obišla najugroženija područja.

Vatrogasci na terenu ispumpavaju vodu iz podrumskih prostorija.

Najviše poziva bilo je iz prijedorskog naselja Puharska, gdje se rječica izlila iz korita.

– Za 15 minuta Puharska je izlila u roku od pola sata i zahvatila područje oko kuće. U podrumu ima pola metra vode – priča Slobodanka Radanović iz naselja Puharska u Prijedoru.

U naselju Vrbice, usljed izlijevanja Miloševice, zaplavljena su brojna domaćinstva. Mještani saniraju štetu, ali naredna noć za mnoge, kažu, biće neizvjesna.

– Nismo spavali čitavu noć, nasipali smo, stavljali vreće, momci su čitavu noć nosili vreće, mi smo dizalči stvari po kućama – kaže Zoran Subotić iz naselja Vrbice u Prijedoru.

Iako se bujične i podzemne vode povlače, vodostaj rijeke Sane je u porastu za deset centimetara na sat.

– Mi čak u toku noći očekujemo približavanje tom kritičnom nivou odnosno stanju redovne odbrane od poplava – rekao je Dušan Vranješ, šef Odsjeka civilne zapštite Prijedor.

Komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor Nebojša Miljuš rekao je da su vatrogasci na terenu i da ispumpavaju vodu, mahom iz podrumskih prostorija.

Prema posljednjim mjerenjima vodostaj rijeke Sane u Novom Gradu od jutros je viši za šezdeset centimetara, a Une za 52 centimetra.

U posljednja 24 sata u ovoj opštini palo je 68 litara kiše po metru kvadratnom. To je izazvalo mnoge bujice,najteže stanje je u naselju Vidorija.

Rijeka Јapra u Budimlić Јapri kod Oštre Luke, izlila se iz korita i zaplavila nekoliko domaćinstava. U porastu su vodostaji Une i Save u Kozarskoj Dubici.

Prekinuta je putna komunikacija Božići – Sreflije. Problem stvara rječica Moštanica zbog čega je zaplavljeno nekoliko stambenih objekata. Vodena bujica u Јutrogošti dostigla je visinu od metar i po kažu,mještani. Tri mosta u potpunosti su srušena, a više stanovnika među kojima ima i djece odsječeni su od ostatka svijeta.

– To je nezapamćeno, ni najstariji stanovnik ovdje nije zapamtio toliku poplavu i toliku vodu – ističe Vladimir Berić iz Јutrogošte kod Kozarske Dubice.

U Mrakodolu kod Kostajnice rijeka Strigova izlila se iz korita i zaplavila poljoprivredna zemljišta. Odsječeno je pet domaćinstava.

– Sve što smo posijali, sve je pod vodom – kaže Milan Ignjatović iz sela Mrakodol u Kostajnici.

Sve dežurne službe su na terenu i prate situaciju. Građani sjeverozapadnog dijela Srpske vjeruju da neće biti ponovljene majske poplave iz 2014. godine.

RTRS