Kako nezvanično saznajemo, uskoro počinju radovi na rekonstrukciji nekadašnje Robne kuće “Patrija” u centru Prijedora.

Postavljene su zaštitne ograde, a prema informacijama sa kojima raspolažemo, uskoro se očekuje i rušenje pojedinih objekata pored “Patrije” nakon čega bi trebali i početi sami radovi.

Podsjećamo, početkom prošle godine stigla je informacija da je ovaj objekat kupilo preduzeće „MG Mind” čiji je vlasnik Mladen Milanović.

On je tada potvrdio da je nekadašnja robna kuća kupljena od austrijske kompanije „Heta” koja je prije nekoliko godina preuzela sva nenaplativa potraživanja Hipo banke, a u tom paketu je preuzela i „Patriju” koja je bila pod hipotekom ove banke.

“Patrija” se nalazi u centru Prijedora, svečano je otvorena 1979.godine, a već godinama predstavlja svojevrsno ruglo iako je 80-ih godina prošlog vijeka nakon izgradnje predstavljala ponos grada.

U “zlatna vremena” u ovoj robnoj kući, koja je poslovala u okviru preduzeća “Trgoprodaja”, radio je veliki broj radnika a u njoj se moglo naći gotovo sve “od igle do lokomotive”.

Posljednjih desetak godina gradske vlasti pokušale su riješiti problem ovog objekta, ali su bile nemoćne s obzirom da su osnovni problem predstavljali neriješeni imovinski odnosi, odnosno, nije se uopšte znalo ko je pravi vlasnik.

Posljednjih godina “Patrija” uglavnom služi za pravljenje “selfija” na njenom krovu, lijepljenje predizbornih plakata i postera, te kao “stalak” za veliki reklamni pano.

Tekst I foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com