U goste stiže 950 dječaka i djevojčica sa Kosova i Metohije. Doputovaće 16. juna, a u Republici Srpskoj boraviće sedam dana. Prvi put dolaze i djeca sa poteškoćama u razvoju.

Kao i uvijek, bićemo dobri domaćini, kažu danas u Odboru za pomoć Srbima sa Kosova i Metohije.

“Ovaj projekat je zaživio već osmu godinu i ove godine je najmasovniji. Najmasovniji zato što je velika volja Srba i Srpske djece da posjete Republiku Srpsku, a velika je i volja ljudi u Republici Srpskoj koja hoće da prihvate djecu i uvijek se nekako tražilo dijete više i tako je u mnogim sredinama”, kazao je Milorad Arlov, predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji.

O planovima za mališane sa Kosova i Metohije i njihove pratioce, Arlov je razgovarao sa ministrom provjete i kulture. Biće smješteni kod domaćina u 18 lokalnih zajednica širom Republike Srpske. U Doboj i Prijedor ide po 100 mališana, u ostale opštine i gradove po 50. Ministarka kaže da je ovo odlična prilika da se upoznaju sa vršnjacima ali i sa svim onim što nudi Republika Srpska.

“Njihova posjeta ima višestruki značaj iz razloga što su i prethodne generacije koje su dolazile i dalje ostajale u prijateljstvima, u kontaktima, posjećivali su jedni druge i na taj način su i dalje gradili mostove između Republike Srpske i Kosova i Metohije, odnosno Srba koji žive na prostoru Kosova i Metohije, odnosno Republike Srpske”, izjavila je Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.

Centralni doček je, i ove godine, u Višegradu. Jedan dan tokom boravka predviđen je za druženje sa predsjednicom Republike Srpske u Banjaluci. Od 2012. godine Republiku Srpsku je posjetilo 3.500 djece i oko 300 prosvjetnih radnika sa Kosova i Metohije.

ATV BL