Na pragu smo proljeća, sve se budi, rađa i ponovo obnavlja.

Kod nas planinara Klekovače u duhu proljeća nastavlja se započeta ideja pravljenja planinarske staze.

Dobro je poznato da smo prošle jeseni započeli izradu staze Rajkovići – Kotlovača – Zečiji kamen preko Bijele stijene pa su radovi ovih dana nastavljeni.

Snijeg se povukao a za njim i suvišna tekućina iz zemljišta pa smo kao vijesnici proljeća izmilili i nastavili sa radovima koje obavljamo u sklopu projekta EOCA (European Outdoor Conservation Association).

Da napomenemo, radovi se nastavlju zato što nam je investitor ocijenio pozitivnim naše dosadašnje radove na stazi.

Treba iskoristiti svaki dan pa je subota 16. marta iskorištena u pravom smislu te riječi.

Dvadesetak planinara se u subotnje jutro uputila ka stazi u njenom dijelu od doma do stijene, tj. novog vidikovca i započeli su sa sjeckanjem, rezanjem, kopanjem, razbijanjem, nasipanjem, utabavanjem i sa raznim drugim glagolima koji se koriste u dočaravanju rada na jednoj stazi.

Pitate se šta smo radili kad je jesenas staza napravljena?

Tada je trasirana i dobila svoje obrise ali ovog puta je ona proširena, ukopana i na njoj su napravljene stepenice i podzidi kako bi bili sigurnija i lakša za prolazak.

Poravnate su neravnine i kosine i gazištima i sanirana oštećenja koja su nastala tokom zimskog perioda.

Ulazak u stijenu je osiguran stepenicima od oblica i kamenja a da bi kasnije tu mogla da se postavi sajla i klinovi i klamfe po kojima će se hodati.

Izlazak na vidikovac je takođe uređen stepenicima.

U nedjeljama koje dolaze biće završeno markiranje dijela staze do vidikovca, postavljene table i putokazi kao i klupe i stolovi na mjestima određenim za odmor.

Po zvršenom poslu složno i jedinstveno kao u radu ručali smo zajedno čorbu sa raznim vrstama za koju se tražio recept i tanjir više.

PD “Klekovača” Prijedor