Izlazi na vidjelo da su odbornici koji su napustili Klub odbornika DNS u Skupštini grada Prijedora uradili to iz ličnih interesa, poručuju iz Gradskog odbora ove stranke u gradu na Sani.

Predrag Starčević, Duško Miletić, Želimir Kos i Goran Vučkovac su prije 20 dana saopštili da će od naredne sjednice Skupštine grada Prijedora činiti samostalni klub odbornika.

Još prije mjesec dana, kada su na posljednjoj sjednici, Stračević i Miletić glasali suprotno od ostalih odbornika DNS, pojavile su se informacije da napuštaju ovu partiju. Ubrzo se proširila priča šta je razlog ponude koju su dobili od SNSD. To je na konferenciji za medije tada potvrdio gradonačelnik Prijedora i predsjednik GO DNS Prijedor, Milenko Đaković.

– Tvrdim da je bilo uticaja na naše odbornike. Pritisci koji su bili tog tipa doveli su u pitanje egzistenciju ljudi. Nastala je nestabilnost u skupštinskoj većini. Tačno je da je Starčević promijenio politički stav, podržao je stavove SNSD, a moje prve spoznaje ukazuju na ozbiljan pritisak na njega – izjavio je Đaković.

“Okrenuli leđa partiji”

Lider DNS Marko Pavić poručio je da o ovoj lokalnoj temi razgovaramo s Đakovićem. Međutim, Đaković danas nije odgovarao na naše telefonske pozive.

Naši izvori iz DNS ponovili su da ih prijedorski odbornici napuštaju zbog ponuda koje su dobili od SNSD. Tvrde da je ono što je SNSD obećao, sada i ispunio.

– Supruge tri odbornika su posredstvom SNSD dobile posao. Jedna odrađuje pripravnički staž u “Elektrodistribuciji”, druga je dobila stalni posao u Geodetskoj upravi RS, dok je treća prešla sa radnog mjesta iz jedne u drugu školu – tvrdi naš sagovornik iz GO DNS Prijedor.

Navodi da su okretanjem leđa partiji čiji su dugogodišnji članovi, četiri odbornika pokazala da im je materijalni interes na prvom mjestu.

– Naravno da je to kompenzacija. Odlazak iz DNS su nadoknadili dobijanjem poslova za supruge. To je stvar karaktera. Samo intelektuano i duhovno jak čovjek ne bi to uradio, jer zna šta je bitno i da su materijalne stvari prolazne – kaže on.

Prioritet

Na pitanje zašto DNS nije zaposlio žene tih odbornika kako bi ih zadržao, naš sagovornik odgovara da ovoj stranci na prvom mjestu nisu interesi pojedinaca.

– Ne mogu interesi pojedinaca da budu ispred interesa čitave zajednice. DNS želi da dovede strane investitore koji će zaposliti hiljade ljudi – kaže on.

Dodaje da svi ovi odbornici materijalno obezbijeđeni i da imaju posao.

– Miletić radi u Nacionalnom parku Kozara, Želimir Kos u “Autotransportu”, Goran Vučkovac u “Elektrokrajini”, a Starčević ima svoje apoteke – priča on.

Potvrda iz “Elektrokrajine”

Iz “Elektrokrajine” su potvrdili da je Snježana Miletić, koja je inače supruga odbornika Duška Miletića, u prijedorskoj “Elektrodistribuciji” dobila šestomjesečni ugovor o obavljanju pripravničkog staža.

– Snježana Miletić je po zanimanju ekonomski tehničar sa srednjom stručnom spremom i četvrtim stepenom zanimanja, te je raspoređena na radno mjesto referent za prijem zahtjeva i izdavanje rješenja iz oblasti elektroenergetike u Odjeljenju uslužnog centra – naveli su iz Elektrokrajine.

Zanimljivo je da je ona ugovor potpisala 15. marta, odnosno samo 15 dana nakon što su prijedorski odbornici objavili da su napustili Klub DNS. Njen suprug Duško tvrdi da tada, kada je napustio Klub DNS, nije znao da će njegova supruga početi raditi u ovom preduzeću.

– Bilo je to radno mjesto i zamolio sam da mi se izađe u susret i da moja supruga odradi pripravnički staž – ističe on.

Koga je zamolio u ovom slučaju nije želio otkriti. Ističe da to ipak nije razlog njegovog napuštanja Kluba DNS. Tvrdi da mu je DNS nudio da bira funkciju za svoju suprugu, ali da on to nije prihvatio.

Predsjednik GO SNSD Prijedor, Saša Bursać, poručuje da ova partija nije dala nikakve ponude bivšim odbornicima DNS.

– Ako iko može zadovoljiti finansijske ili neke potrebe za zaposlenjem u Prijedoru, onda je to DNS, koji drži i kontroliše sve, pa i život i smrt u ovom gradu – ističe Bursać.

Navodi da i u onim gradskim preduzećima u kojima SNSD ima direktora, DNS postavlja svoje članove u Komisiju za prijem radnika.

Slučaj Starčevića

Predrag Starčević je ranije za Srpskainfo izjavio da nije dobio nikakve ponude od SNSD, zbog kojih je izašao iz Kluba DNS.

Starčević je, inače, vlasnik lanca apoteka u gradu Prijedoru. Pojedini odbornici tvrde da će Stračeviću biti isplaćen poslovni dug. On to demantuje i tvrdi da nema potraživanja.

Inače, on je prethodno bio odbornik SDS, a potom je prešao u DNS. Još se 2017. spekulisalo da Starčević ponovo mijenja odbornički dres i da prelazi u Ujedinjenu Srpsku.

Još dva odbornika napuštaju partiju?

Duško Miletić poručuje da će se samostalnom Klubu odbornika u Skupštini grda Prijedora pridružiti još dva odbornika, tako da će ih biti ukupno šest. Da li su i oni iz DNS ili dolaze iz druge partije, nije htio otkriti.

Miletić kaže da im novi odbornici neće pristupiti odmah na idućoj sjednici, koja bi trebalo da bude održana u srijedu. Moguće je da će se na ovoj sjednici oni ipak razotkriti svojim glasanjem, odnosno podržavanjem ili nepodržavanjem partijskih klubova. DNS sada ima šest odbornika, a SNSD osam.

Isključenja iz DNS

Kako je Srpskainfo ranije objavila, DNS je četvoricu odbornika koji su prethodno napustili Klub ove partije u Skupštini grada Prijedora, odnosno Starčevića, Miletića, Kosa i Vučkovca, isključio iz partije 13. marta.

Njih se DNS odrekao zbog kršenja stranačke discipline prilikom donošenja odluka u Skupštini grada.

EuroBlic-srpskainfo.com