Osnivačka skupština Bosanskog kulturnog centra u Prijedoru će se održati 21. jula ove godine, a BSK se osniva na temelju ukazane nasušne potrebe i istorijske težnje stanovnika šire regije slivova rijeka Sane i Une u cilju očuvanja promocije i razvoja integralne kulture u Bosni i Hercegovini.

U subotu su u Hotelu „Prijedor“ u Prijedoru razmotrene i usvojene odluke o pokretanju Inicijative za osnivanje Bosanskog kulturnog centra, uključujući i odluku o utvrđivanju datuma osnivačke skupštine, odluku o budžetu projekta, odluku o usvajanju prijedloga logotipa organizacije, kao i odluku o javnom predstavljanju projekta inicijative za osnivanje BKC u Prijedoru, a bilo je prisutno 30 predstavnika organizacija iz BiH i dijaspore.

Za predsjednika Inicijativnog odbora za osnivanje Bosanskog kulturnog centra u Prijedoru, izabran je Amel Siječić, profesor engleskog jezika i književnosti, predsjednik Kulturno-umjetničkog društva “Osman Džafić” iz Prijedora. Za predsjednika Komisije za nadzor imenovan je Sanel Jakupović, univerzitetski profesor, predsjednik Upravnog odbora Fondacije “Idriz Jakupović”.

Predsjednik Inicijativnog odbora Amel Siječić je rekao za AA da sve organizacije i društva broje oko 2.000 članova, a kulturno-umjetnička društva su iz Ključa, Prijedora, Kostajnice, Kozarske Dubice, Novog Grada, Sanskog Mosta i Kozarca.

“Što se tiče dijaspore, imamo podršku iz pet država, odnosno iz Turske, Finske, Velike Britanije, Švicarske, Njemačke i Hrvatske. Po zakonu, oni ne mogu biti članovi, jer nisu iz Bosne i Hercegovine, ali imamo njihovu podršku u budućem radu. To znači da mi možemo vršiti promociju Bosanskog kulturnog centra u ovim državama, što takođe mogu i oni kod nas”, rekao je Siječić i naglasio da je ovo jedan veliki i vrlo pozitivan projekat i da znači nadu za sve ljude na ovim prostorima koji se bave kulturom.

Član Inicijative i predsjednik Komisije za nadzor i predsjednik UO Fondacije „Idriz Jakupović“ Sanel Jakupović je istakao da je veoma bitno kulturu u Bosni i Hercegovini podići na mnogo viši nivo.

“Ova Inicijativa ide u tom pravcu da se taj nivo ukupne kulture podigne i to je naša osnovna misija. Već smo izvršili određene procjene i analize i utvrdili da imamo jako nizak nivo promocije osnovnih kulturnih vrijednosti svih naroda u Bosni i Hercegovini i na ovaj način ćemo se potruditi da to bude što bolje. U svemu ovome nema politike, tu su samo oni koji se bave isključivo kulturom i kulturnom promocijom”, naglašava Jakupović za AA.

Alma Semanić, sekretar Kulturno-umjetničkog društva “Osman Džafić” i član Inicijativnog odbora kaže da je jedan od razloga pokretanja ovog projekta ideja da se ujedine sve kulture u Bosni i Hercegovini u jedan spektar koji bi se zvao Bosanski kulturni centar, koji će obuhvatiti sve opštine i gradove u slivu rijeka Une i Sane.

“Naš cilj je da promovišemo, sačuvamo i unaprijedimo kulturu, uvezujući sve kulture naroda s ovih prostora”, rekla je Alma Semanić.

Osnivačka skupština Bosanskog kulturnog centra u Prijedoru će se održati 21. jula ove godine, a BSK se osniva na temelju ukazane nasušne potrebe i historijske težnje stanovnika šire regije slivova rijeka Sane i Une u cilju očuvanja promocije i razvoja integralne kulture u Bosni i Hercegovini.

Za osnivanje Bosanskog kulturnog centra u Prijedoru inicijativu su pokrenuli predstavnici 21 organizacije iz Bosne i Hercegovine i to 15 kulturno-umjetničkih društava i organizacija čija je djelatnost promocija kulture, a koji djeluju u sedam opština i gradova šire regije slivova rijeka Sane i Une – Ključa, Sanskog Mosta, Prijedora, Novog Grada, Kozarske Dubice i Bosanske Krupe, kao i 6 organizacija koje se bave promocijom kulture u dijaspori iz Hrvatske, Švicarske, Velike Britanije, Turske i Finske.

Agencija Anadolija