Državni kapital u Rudniku željezne rude „Ljubija“ nije prodat danas na Banjalučkoj berzi, jer se niko od zainteresovanih kupaca nije prijavio na aukciju, saznaje portal CAPITAL.

Dokumentaciju kojom treba da dokaže da ispunjava uslove za kupovinu 65 odsto državnog kapitala u RŽR „Ljubija“, po početnoj cijeni od 69 miliona KM, u predvuiđenom roku dostavio je samo „Arcelor Mittal“ iz Luksemburga sa kojim RŽR ima zajedničko preduzeće „Arcelor Mittal“ u Prijedoru, ali se kako saznajemo, on danas nije pojavio na aukciji u berzanskom sistemu.

Iako je izraelska kompanija Israeli Investment Group ranije bila zainteresovana za privatizaciju RŽR, ona u predviđenom roku nije dostavila traženu dokumentaciju, a direktor ove firme Evgenij Zotov ranije je za CAPITAL rekao da Vlada nije obezbijedila fer uslove za prodaju „Ljubije“.

Privatizacija RŽR „Ljubija“ duže vrijeme je bila kamen spoticanja između vladajućih stranka u RS. Dok su SNSD i SP bili za to da se rudnik proda Israeli Investment Group koja je ponudila više novca, DNS se protivio prodaji ovom investitoru i podržao punudu kompanije „Arcelor Mittal“.

Upravo zbog stava DNS-a Vlada je dva puta povlačila odluku o prodaji državnog kapitala sa sjednice NSRS, a treću odluku koja je bila pred poslanicima 2017. godine nije povukla i ponovo je predložila da se državni kapital u RŽR „Ljubija“ proda firmi “Israeli Investment Gruop“, koja je za 65 odsto akcija „Ljubije“ ponudila 92 miliona KM, dok je „Arcelor Mittal“ ponudio 63,6 miliona KM. Međutim, ta odluka nije dobila podršku u NSRS jer su protiv glasali poslanici DNS-a.

Nakon toga, Vlada RS je krajem 2017. godine izbacila „Ljubiju“ sa liste strateških preduzeća, čime je omogućila privatizaciju državnog kapitala u ovom rudniku putem berze, bez saglasnosti Narodne skupštine RS.

U oktobru prošle godine Vlada je dala saglasnost IRB-u za organizovanje aukcije za prodaju akcija RŽR “Ljubija” Prijedor.

Capital.ba