Dolaskom praznika povećana je upotreba pirotehničkih sredstava. Iz MUP-a RS upozoravaju na opasnost od njihove upotrebe.

MUP Republike Srpske navodi da sprovodi aktivnosti čiji cilj je sprečavanje neovlašćene prodaje i zloupotrebe pirotehničkih proizvoda.

Zajedno da inspekcijskim službama policija kontroliše prodavnice pirotehnike, a u školama su organizovana edukativna predavanja.

– Nesavjesno i nestručno rukovanje pirotehnikom može izazvati ozbiljne povrede. To su uglavnom povrede opekotina u predjelu ruku, isto tako mogu nastupiti povrede vida i sluha, pojašnjava Draško Topić, pomoćnik komandira Policijske stanice Prijedor 2.

Osim na ljude, pirotehnika loše utiče i na životinje, pogotovo kućne ljubimce. Prema riječima veterinara, kućni ljubimci imaju niži prag prijema zvukova od ostalih životinja, a posebno od ljudi.

Vlasnicima se preporučuje izbjegavanje izlaska sa ljubimcima na lokacije gdje se upotrebljava pirotehnika, ali ne i davanje sedativa bez preporuke veterinara.

– Pas kada se prepadne dolazi do drhtanja, sakriva se, traži mjesto gdje bi se skrio, neko tamno mjesto gdje može da se uvuče, da se sakrije od tog glasnog zvuka. Neki čak počinju i da povraćaju. Zabilježeni su slučajevi da pas dobije srčani udar i da ugine od tog tolikog straha, priča Јelena Vučenović, vlasnica pansiona za pse.

Upotreba pirotehnike na javnom mjestu kažnjiva je odredbama Zakona o javnom redu i miru.

Zakon propisuje da će osoba koja upotrijebi pirotehnička sredstva na mjestima i na način koji izaziva uznemirenost građana biti kažnjena novčanom kaznom od 300 do 900 maraka.

RTRS