Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Ranka Babića, Bratislava Bilbije i Đure Adamovića za zločin počinjen nad civilima u mjestu Ljeskare kod Prijedora u ljeto 1992. godine.

Optužene Tužilaštvo tereti da su “za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u okviru širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Prijedora, u svojstvu zapovjednika i pripadnika Vojske Republike Srpske, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata”.

U optužnici se navodi da su optuženi u augustu 1992. godine došli u mjesto Ljeskare, zaselak Bukvik, gdje su se nalazili civili bošnjačke nacionalnosti, te su odvojili više muškaraca, među kojima i maloljetne osobe.

Nakon toga, sudjelovali su u mučenju, zlostavljanju i ubistvima civila bošnjačke nacionalnosti, od kojih su dvije žrtve ubijene u Ljeskarama a trojica civila odvedena u nepoznatom pravcu, od kada im se gubi svaki trag.

Optuženi Babić, kao oficir i najstariji po činu, tereti se da je sudjelovao u počinjenju zločina, te da nije poduzeo mjere kako bi spriječio zločin i kaznio počinitelje, navode iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

BIRN