biblioteka-djecije odjeljenje 1U prijedorsku biblioteku za prva tri mjeseca ove godine učlanilo se 459 djece, dok ih je za cijelu prošlu godinu bilo svega 216, rekla je danas direktor Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije” Prijedor Mara Ećim.

“Razlog dvostruko većeg broja članova na dječijem odjeljenju za četverostruko kraći vremenski period vidimo u našim brojnim promotivnim aktivnostima u školama, predškolskim ustanovama i medijima, kao i u tome da sa djecom rade stručna lica kao što su naši pedagozi”, kazala je Ećim Srni.

U prijedorskoj biblioteci ove godine pravo na besplatno članstvo imaju svi učenici prvih razreda osnovne škole, kao i sva djeca predškolskog uzrasta, tako da je najmlađi među najmlađim članovima dijete od dvije i po godine.

“Osim toga, u januaru, u sedmici Svetosavlja, imali smo i akciju besplatnog učlanjenja za svu školsku djecu, tako da smo i tada imali dobar odziv. Sve to radimo s jednim jedinim, ali veoma važnim ciljem u današnje vrijeme, a to je popularizacija knjige”, dodala je Ećim.

biblioteka-djecije odjeljenje 4Na dječijem odjeljenju ove biblioteke danas je pričaonicom i radionicom pod radnim nazivom “Od bajke do bajke” obilježen 2. april, Međunarodni dan dječje knjige u kojem su učestvovali učenici 3. razreda Osnovne škole /OŠ/ “Dositej Obradović” iz Prijedora.

“Naš pedagog i bibliotekar mališanima su čitali bajke kojima su namjerno izostavili kraj, a onda su učenici literarno sami smišljali kraj. Potom su dobijali rečenice iz bajke koje su i likovno predstavljali”, dodala je Ećim.

Svim učesnicima današnje pričaonice i radionice biblioteka je poklonila po jednu enciklopediju i besplatnu člansku karticu, za one koji se dosad nisu učlanili, a učenici će za potrebe dječijeg odjeljenja biblioteke izraditi prigodan zidni pano.

SRNA
biblioteka-djecije odjeljenje 2 biblioteka-djecije odjeljenje 3