Suđenje trinaestorici optuženih za zločine u prijedorskom selu Zecovi odgođeno je zbog nedolaska optuženog Radomira Stojnića.

Stojnićev branilac Marinko Brkić kazao je da je optuženi u svojoj kući, ali da se zdravstveno ne osjeća sposobnim za putovanje zbog nedavne operacije.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Šaban Maksumić je rekao da mora biti pribavljena medicinska dokumentacija ukoliko optuženi ne može doći na suđenje iz zdravstvenih razloga.

“Mi smo svu medicinsku dokumentaciju dostavljali vještacima i oni ni u jednom nalazu nisu konstatovali da je optuženi nesposoban da putuje”, naglasio je Maksumić.

Branilac Brkić je kazao da Stojnićev oporavak nakon operacije obavljene polovinom avgusta traje duže, jer zahvat nije obavljen laserski. Naveo je da u dokumentaciji pogrešno stoji da je operacija urađena laserom.

Izražavajući razumijevanje za zdravstvene probleme, sudija Maksumić je istakao da o tome zaključak moraju iznijeti stručnjaci.

Nastavak suđenja je zakazao za 12. oktobra.

Posljednje ročište u ovom predmetu održano je 6. jula, a bilo je planirano da ovaj put počne izvođenje dokaza Stojnićeve Odbrane.

Stojnić je optužen s Dušanom Milunićem, Radovanom Četićem, Duškom Zorićem, Zoranom Stojnićem, Željkom Grbićem, Ilijom Zorićem, Zoranom Milunićem, Boškom Grujičićem, Ljubišom Četićem, Radetom i Urošom Grujčićem te Rajkom Gnjatovićem.

Oni su kao pripadnici Vojske Republike Srpske, policije i organa vlasti optuženi za ubistva, mučenja, seksualno nasilje, uništavanje i oduzimanje imovine stanovnika sela Zecovi u julu 1992.

BIRN