press-prijedor stariji od rudara (1)Milošu Simiću Simari (83), jednom od najboljih fudbalera u analima Prijedora dosta je falsifikovanja lokalne sportske istorije pa kaže da je prvi fudbalski klub u gradu na Sani bio SK „Prijedor“, a ne devet godina mlađi „Rudar“.

– SK “Prijedor” je osnovan na proleće 1919. godine, ali neke politike žele da taj deo fudbalske istorije propadne i tvrde da je prvi klub “Rudar Prijedor”, osnovan 1928. godine. Zbog toga se umesto 95 slavi i obeležava nepravednih 85 godina postojanja fudbala u Prijedoru. Dakle, sve to nema veze sa istinom, jer je 1928. godine zapravo stvoren FK „Rudar“ iz Ljubije, a ne „Rudar Prijedor“ – objašnjava Simić.

S tim u vezi, bivši direktor lokalnog Muzeja Mišo Gašić je napisao da je SK “Prijedor” prvu utakmicu odigrao 1919. godine u naselju Urije protiv Slobode iz Novog Grada, pa je posle nastupao u veoma jakom Zagrebačkom podsavezu Kraljevine Jugoslavije (postojali Beogradski, Subotički i Ljubljanski podsavez) sve do premeštaja u banjalučki podsavez.

press-prijedor stariji od rudara (2)U Slaviji igrali Srbi

Takođe, klub je 1920. godine preimenovan u “Prijedor 22”, a dve godine kasnije u FK “Slavija”. Pod tim nazivom je 1930. godine ovojio Kup “Arona salona” pobedivši novogradsku Slobodu u finalu u Banjaluci.

– U Slaviji su uglavnom igrali Srbi, a deo ovdašnje fudbalske istorije svakako je FK “Građanski”, osnovan 1922. godine u kome su pretežno igrali muslimani. Oni su 1936. godine postali šampioni banjalučkog Podsaveza, međutim nesporazumi i nacionalna netrpeljivost stalno su kvarili odnose ova dva kluba koja su prestala sa radom nakon okupacije 1941. godine – otkrivaju poznavaoci fudbala u Prijedoru i navode da je prvi zvanično registrovani klub posle Drugog svetskog rata bilo „Jedinstvo“, osnovano početkom 1945. godine.

– Uskoro su osnovani „Radnik“ (pri fabrici celuloze) i FK „Željezničar“ koji su fuzijom sa „Jedinstvom“ 1952. stvorili „Mladost“. Ta ekipa je dve godine kasnije u finalu kupa BiH izgubila od mostarskog „Veleža“. Inače, politika se uvek mešala pa je 1955. godine odlučila da se ponovo formiraju Željezničar i „Celuloza“. Onda je 1958. godine od ta dva kluba i „Mladosti“ prvo nastao „Radnički“, a 1965. godine OFK „Prijedor“. Sve ovo baca novo svetlo na lokalnu fudbalsku istoriju koja se prećutkuje i govori da je poreklo OFK „Prijedora“ starije od ljubijskog „Rudara“. Inače fuzijom OFK-a i „Rudara“ iz Ljubije 1992. godine je nastao sadašnji „Rudar Prijedor“ – kažu naši sagovornici.

Naravno, ni tu nije kraj podmetačinama pojedinih fudbalskih diletanata koji navode i da je prvi fudbalski reprezentativac sa ovog područja bio Idriz Hošić.

press-prijedor stariji od rudara (3)Velikani kraljevine

– Svaka čast Hošiću koji je igrao za Jugoslaviju i u onom čuvenom finalu protiv Italije 1968. godine, ali prvi reprezentativac je centarfor Milan Mile Rajlić, koji je nakon prijedorske „Slavije“ 1933. godine prešao u sarajevsku „Slaviju“. Za taj tim je odigrao preko stotine zvaničnih utakmica, postigao preko 60 golova, nastupao u Mitropa kupu i bio jedan od najboljih strelaca lige Kraljevine. Pred rat je otišao u beogradsku „Jugoslaviju“ i igrao za reprezentaciju Kraljevine Jugoslavije. Godine 1943. je nastupao za „Slogu“ iz Kraljeva u Srpskoj ligi – otkriva sportski novinar Vukašin Vukadinović.

Takođe, Rajlić je posle rata igrao je za oba sarajevska velikana – „Željezničar (1945-1948 ) i „Sarajevo“ (1947). Posle je preselio u Kraljevo, i bio igrač i trener FK „Sloga“ sve do 1952. godine, kada je preminuo u 36. godini. U spomen ovog odličnog fudbalera i izuzetnog čoveka u Kraljevu je do raspada SFRJ svake godine igran “Memorijalni turnir Milana Rajlića” na kome su učestvovali „Željezničar“, „Sarajevo“ i domaćin „Sloga“.

– Postoje mnogi istorijski falsifikati u fudbalu poput onog da je najstariji splitski „Hajduk“. A najstariji klub je bio „Šumadija“ iz Kragujevca osnovan 1903. godine kada je bila Srbija a ne Jugoslavija i kada je među prvim klubovima bila i „Sloboda“ Novi Grad, osnovana 1910. godine – kaže Miloš Simić koji je šezdesetih godina bio levo krilo „Mladosti“ koja se u Prijedoru suprotstavila moćnoj „Crvenoj zvezdi“ u kojoj su bili Šekularac, Beara, Rudinski, Durković, Kostić, Marović, Stipić…

– Izgubili smo 4:2 u prijateljskoj utakmici i mogu vam reći da je ta Zvezda bila 10 puta jača od ove sadašnje. Drugi se tada fudbal igrao – kaže Simara.

Fudbal sve manje liči na sport!

Miloš Simić ističe da današnji fudbal, nažalost, sve manje liči na sport a sve više na zanimanje.

– Igra ga i ko voli i ko ne voli, ko zna i ne zna. Nema poteza. Igra se napamet i sve više nogom a manje glavom, odnosno mozgom – pojašnjava ovaj penzioner, koji na stadionu “Rudara” nije bio čak 15 godina.

– To više nije fudbal i po tom pitanju smo bili i ostali provincija – kaže Simić.

Press RS