Dok neki gradovi i opštine u RS već raspolažu stambenim jedinicama za potrebe socijalnog stanovanja, drugi su u procesu preknjižavanja stambenih jedinica koje će služiti za tu svrhu.

Grad Prijedor već raspolaže sa pet socijalnih stanova u Ulici Vuka Karadžića, dok će se u zgradu u prijedorskom naselju Pećani uskoro useliti 50 porodica iz kategorije izbjeglih i raseljenih lica.

U Centru za socijalni rad Banjaluka ističu da je u toku preknjižavanje deset stambenih jedinica na grad Banjaluka jer, kako navode, njima bi trebalo da raspolaže grad.

Podsjećanja radi, Vlada RS utvrdila je na 182. sjednici Nacrt zakona o socijalnom stanovanju, kojim se prvi put u RS utvrđuje sistem socijalnog stanovanja.

Ovim zakonom je, kako je ranije rečeno, uređeno pravo, dodjela, upravljanje, održavanje i korištenje stambenih jedinica po modelu neprofitnog stanovanja.

Stambene jedinice se dodjeljuju na neodređeno vrijeme u zakup i svi korisnici će plaćati neprofitnu zakupninu u iznosu od jedne marke po kvadratnom metru, a najugroženije kategorije imaće mogućnost subvencionisanja zakupnine.

Kako je navedeno, stambene jedinice izgrađene za socijalno stanovanje će biti u vlasništvu jedinica lokalne samouprave na čijem području su izgrađene i neće se moći nasljeđivati, otuđivati i stavljati pod hipoteku.

“Plan o izgradnji novih stambenih jedinica će se donositi na nivou lokalnih zajednica”, kazali su za “Nezavisne” u Centru za socijalni rad Banjaluka.

Naglasili su da ovaj centar ima znatan broj korisnika koje će predlagati za stambeno zbrinjavanje, kao što su korisnici novčane pomoći kojih je, kako kažu, 694, kao i 700 osoba s invaliditetom, a dio njih stanuje u lošim uslovima.

“Za lica s invaliditetom i starije osobe je značajno što će socijalni stanovi biti arhitektonski pristupačni i omogućiti im uz naše usluge maksimalnu samostalnost”, naglašavaju u Centru za socijalni rad Banjaluka.

Dodaju da socijalni stanovi mogu biti i baza u razvoju nove usluge “stanovanja uz podršku”, koju ova ustanova planira razvijati u narednoj godini.

Rajka Zdjelar, viši stručni saradnik za komunalne poslove grada Prijedora, kazala je za “Nezavisne” da Grad Prijedor od 2012. godine u Ulici Vuka Karadžića ima već pet socijalnih stanova u nadogradnji.

“Tada 2012. godine se to zvalo neprofitno stanovanje, a sada je to model socijalnog stanovanja. Sada trenutno su nam prioritet korisnici koji su se 2013. godine prijavili na javni poziv Ministarstva za izbjegla i raseljena lica RS, a kada se riješi ova kategorija, na red će doći beskućnici, mladi bez roditeljskog staranja, mladi bračni parovi, lica s deficitarnim zanimanjima, lica starija od 65 godina bez porodičnog staranja, koja su u stanju socijalne potrebe, samohrani roditelji, lica s invaliditetom, žrtve nasilja itd.”, kazala je Zdjelareva.

Naglasila je da će se u prijedorskom naselju Raškovac graditi dvije zgrade sa 52 socijalna stana, čime će Prijedor raspolagati sa ukupno 107 socijalnih stanova.

Miroslav Subašić, sekretar Udruženja građana “Mozaik prijateljstva”, koje pomaže socijalno ugroženima, kazao je da je ovo u vezi sa socijalnim stanovima veoma pozitivna stvar koja će mnogo značiti onima kojima je to najpotrebnije.

“Sve što će ljudima pomoći da bolje žive je pozitivno i naravno da će mnogo značiti u razvoju našeg društva”, zaključio je Subašić.

Nezavisne novine